Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Mediehistoriskt arkiv (del 14)
Antal sidor
308
Utgivningsdatum
2014-03-05
Upplaga
2
Förlag
Kungliga biblioteket
Medarbetare
Andersson, Jens (form)
Dimensioner
286 x 242 x 35 mm
Vikt
1956 g
SAB
Lz Schein, Harry
ISBN
9789188468185
Citizen Schein (inbunden)

Citizen Schein

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-03-05
102
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Harry Schein är en av den moderna svenska mediehistoriens mest inflytelserika personer. Hans initiativ till filmreformen 1963 och inrättande av Svenska Filminstitutet (SFI) är väldokumenterat och omskrivet - inte minst av honom själv. Vid sidan av ledarskapet för SFI hade han därtill en mängd nyckelpositioner inom filmbransch, press och etermedia. Schein var också en flitig skribent och samhällsdebattör: som filmkritiker introducerade han under 50-talet kontinental och amerikansk filmteori; som författare och medieutredare förebådade han under 60- och 70-talen de digitala mediernas utveckling; som debattör identifierade han tidigt potentiella och reella problem - samt inte minst inkonsekvenser - i den svenska kulturpolitik han också kom att bli en del av. Harry Scheins centrala roll i den svenska offentligheten kan med fördel iakttas med ett slags dubbel optik: en synlighetens och en osynlighetens. På ett plan ägde han en välexponerad medial persona, ständigt närvarande i press, radio och TV. Samtidigt var han integrerad i olika informella och mer eller mindre inofficiella kontaktnät inom näringsliv och socialdemokrati, liksom givetvis i olika kulturetablissemang. Boken är rikt illustrerad och med boken följer två dvd-skivor med mer än sex timmar filmer, radio- och TV-program där Harry Schein medverkar. Detta är den andra, lätt reviderade utgåvan.

PRESSRÖSTER:

"I praktverket 'Citizen Schein' skildras kulturdebattören och filmchefen Harry Schein i helfigur. Suverän läsning. Jag är borta i timmar, försjunken i det där förföriskt stilfulla sextiotalet där den ständigt solariebrände Schein snickrar ihop en epokgörande filmreform ivrigt påhejad av sina killkompisar i den socialdemokratiska partitoppen. Hans betydelse kan inte överskattas."

HELENA LINDBLAD, DAGENS NYHETER

"'Citizen Schein' utgår från, fördjupar och adderar till den offentliga bilden av Harry Schein. Mer än en gång bjuder dessa olika fasetter på hisnande perspektiv. Talande är Elwin Frenkels inledande, närmast erotiska beskrivning av ett fotografi av Schein. Det är kanske här Scheins 1960-tal landar rakt ned i 2010-talet: att ha smak för kvalitet är att ha uppenbar känsla för stil. Och det är förbannat sexigt."

JON DUNÅS, SVENSKA DAGBLADET

"Som mediehistoriskt verk med rika arkivtillgångar utgör 'Citizen Schein' en absolut förstklassig utgåva. Unika tidsdokument till fotografier, faksimiler som gör huvudpersonens skrifter rättvisa och två fullmatade dvd:er som samlar rörliga Scheinklipp kompletterar 20-talet artiklar av vitt olika författare."

JON ASP, SMÅLANDSPOSTEN

"Det är strålande läsning, ofta med en starkt kritisk udd mot Schein, men ändå med en sorts motvillig beundran över hans höga krav och ambitionsnivå, hans tankeskärpa och disciplin."

ANNELI DUFVA, SVERIGES RADIO P1, KULTURRADION KLASSIKERN

"Det ovanliga med Kungliga bibliotekets påkostade antologi om Harry Schein är att den vågar lägga så stor vikt vid föremålets yttre. Det resulterar i en för svensk bokmarknad unik hybrid av lärd essäsamling och intagande soffbordsbok. Det är som om 'Vanity Fair' plötsligt skulle sammanställa ett temanummer om svensk socialdemokrati med tidigt 60-talsfokus. Vilket, övertygar boken, faktiskt vore tänkbart."

BJÖRN af KLEEN, EXPRESSEN

"'Citizen Schein' är helt enkelt ett magnifikt bokverk. Enastående vackert och välgjort, andas kvalitet på varje sida. Unikt och spännande bildmaterial. Den grafiska formen, utförandet och redigeringen får mig att nästan hisna varje gång jag vänder blad. Man förstår att det är Kungliga biblioteket som står bakom utgivningen. Hellre än bok av det här slaget i handen än tio i skogen."

BJÖRN WIDEGREN, GEFLE DAGBLAD
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Citizen Schein
 2. +
 3. Confidence man : berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Confidence man : berättelsen om Donald Trumps u... av Maggie Haberman (inbunden).

Köp båda 2 för 330 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Citizen Schein. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Harry Schein..... namnet räcker
  Jan-Olof Ljungqvist, 26 september 2015

  Jag har haft boken i över flera år, köpte den när den kom ut, med CD-skivor. Har bara bläddrat
  igenom boken, har sparat den för att jag har tänkt att det bli en av de sista böcker jag kanske läser...

 2. Scheins stjärna lyser än!
  H. von Breitenfeldt, 26 april 2010

  Boken bjuder på en hisnande resa i Schein-land, där tiden, sent omsider, kommit i kapp den ständigt i framkant liggande Harry Leonard Schein.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

Bokvideo