Synen på skrivande (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Lund Studies in Educational Sciences (del 1)
Antal sidor
346
Utgivningsdatum
2017-05-04
Förlag
Media-Tryck
Dimensioner
238 x 170 x 22 mm
Vikt
713 g
ISBN
9789188473387

Synen på skrivande

Häftad,  Svenska, 2017-05-04
406
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Våra studenter kan inte svenska! Så löd titeln på en uppmärksammad tidningsartikel för några år sedan. Bakom den drastiska formuleringen låg ett veritabelt nödrop där nio historiker förklarade att deras studenter hade påtagliga problem att uttrycka sig i skrift. Artikeln följdes av en strid ström av texter där temat upprepades. En skrivkris hade brutit ut.

Men vad är egentligen en skrivkris? Vad består den av? Hur skapas den? Varför uppstår den? Och vem utropar den? Dessa och liknande frågor diskuteras i avhandlingen Synen på skrivande. Föreställningar om skrivande i mediedebatter och gymnasieskolans läroplaner. Martin Malmström har läst och analyserat hundratals tidnings- och tidskriftsartiklar från 70-talet, 90-talet och vår samtid och resonerar kring skrivkrisers anatomi, historia och orsaker. Han genomför också närläsningar av läroplaner, ämnes- och kursplaner för gymnasieskolan för att undersöka synen på skrivande, det vill säga hur statsmakten ser på skrivande och skrivundervisning. Med 60-talets reformarbeten inför den nya gymnasieskolan som utgångspunkt diskuteras kontinuitet och förändring fram till våra dagar. Centralt för analyserna är vad som sägs om skrivande, hur det sägs och varför det sägs. Genom avhandlingen förs resonemang kring dialektiken mellan de diskursiva uttrycken och den samhälleliga kontexten.

Bilden som framträder av elevers och studenters skrivande är betydligt mer komplex än den vi allt som oftast får oss serverad i medierna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Synen på skrivande
 2. +
 3. Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, sårbarhet och orkidébarnet inom dig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Handbok för högkänsliga : omfamna din styrka, s... av Åsa Vikman (inbunden).

Köp båda 2 för 635 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Malmström

 • Tillbaka till texten : derivativt skrivande i en svensk gymnasieklass

  Martin Malmström

  English abstract This licentiate thesis investigates fiction writing and reading in up- per secondary school in Sweden. Inspired by fanfiction I created a teaching project of derivative writing in which the students in a se- cond-year social scien...

 • Ögonblick

  Ingrid Bosseldal, Janna Lundberg, Martin Malmström, Max Persson, Magnus Persson

  Vi människor möts alltid i ett sammanhang. Och för att förstå dem vi möter måste vi samtidigt förstå sammanhanget. Och bli överens om det. Den här boken handlar om sådana situationer, ögonblick, där människor möts. Det kan vara för att lära sig cy...