Jossel Rakovers samtal med Gud (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter om judisk och kristen tro och tradition (del 1)
Antal sidor
120
Utgivningsdatum
2005-05-01
Upplaga
2
Förlag
Arcus Förlag
Översättare
Margareta Brogren
Originalspråk
Jiddisch
Originaltitel
Jossel Rakovers Wendung zu Gott
Medarbetare
Badde, Paul
Dimensioner
180 x 110 x 8 mm
Vikt
120 g
SAB
Hof.01=c,Koafh-a.54,Gfoz Kolitz, Zvi
ISBN
9789188552549
Jossel Rakovers samtal med Gud (häftad)

Jossel Rakovers samtal med Gud

(1 röst)
Häftad Svenska, 2005-05-01
119
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
»I en av ruinerna i Warszawas ghetto, mitt bland högar av förkolnad sten och rester av människoben, hittades följande testamente, skrivet av en jude vid namn Jossel Rakover under ghettots sista timmar och gömt i en liten butelj...»

Så inleds det oförglömliga dokumentet om en from judes samtal med Gud timmarna innan han dör i Warszawaghettot efter att ha förlorat allt som en människa kan förlora här på jorden. Det är svårt att finna texter som kraftigare kämpar med ondskans och lidandets problem än denna, och som på ett så djupt gripande sätt brottas med Gud i dödsskuggans dal.

Denna märkliga text upplevdes som så äkta att man med tiden glömde bort dess författare Zvi Kolitz, en ung jude som skrev den för en jiddischtidning i Buenos Airos efter krigsslutet.

I denna bok återges texten i såväl original som transkription och översättning. Dessutom innehåller boken en fascinerande presentation av dokumentets gåtfulle författare samt även av dess förunderliga historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jossel Rakovers samtal med Gud
  2. +
  3. Straff

De som köpt den här boken har ofta också köpt Straff av Ann-Helén Laestadius (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Zvi Kolitz

Övrig information

Denna gripande text är skriven i form av ett brev, ett testamente, adresserat¿ till Gud. Författaren är den siste överlevande av motståndsmännen i Warszawa¿gettoupproret. Hans familj är mördad, själv kommer han att vara död innan solen gått ner. Vad finns kvar att säga när världen rasat samman, när Gud har dolt sitt ansikte och utlämnat människorna till deras vilda instinkter? Vad kan den människa säga som trott på Guds godhet, en människa som inte kan acceptera¿ att det som drabbat henne är ett straff? Likt Bibelns Job ställer textens för¿fattare Gud till svars och det som följer blir till en teo¿logisk brottning, en skakande konfrontation med centrala frågor som berör gudstro och lidande, liksom relationen mellan Gud och människa när den utsätts för en existentiell prövning.

Denna märkliga text upplevdes som så äkta att man med tiden glömde bort dess författare Zvi Kolitz, en ung jude som skrev den för en jiddischtidning i Buenes Aires efter krigsslutet.

Utöver texten finns en presentation av texten och dess författare samt faksimil och transkribering av jiddisch¿originalet.