Stilla älskad : en fotobok om Lund (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
134
Utgivningsdatum
2017-09-16
Förlag
Arcus Förlag
Medarbetare
Brumark, Eva (form) / Sandström, Lasse (foto)
Dimensioner
285 x 267 x 17 mm
Vikt
1078 g
SAB
Ncba(yb)
ISBN
9789188553294
Stilla älskad : en fotobok om Lund (inbunden)

Stilla älskad : en fotobok om Lund

Inbunden,  Svenska, 2017-09-16
279

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
STILLA ÄLSKAD - en fotobok om Lund - visar varför så många Lundabor, boende i staden eller utflyttade, i tysthet älskar sitt Lund. De vet att det är en vacker stad och det räcker mer än väl för att ha den i sitt hjärta. Lunds innerstad, med det medeltida gatunätet kvar i sin helhet, är tre gånger så stor som Gamla stan i Stockholm; därmed är Lund är Nordens största bevarade medeltidsstad. Staden är klassad som ett fornminne. Fotografen Lasse Sandström förevisar i denna bok fler än hundrafemtio av sina fotografier. Många av dem är över en stad som de flesta vanligtvis inte ser - eller som de ser, men inte har stannat upp inför. Här finns gott om detaljer att försöka placera: "Var har jag sett den porten?"eller "Vilket prång är detta?" Bilderna är tagna med fullformatskamera, mestadels i gryningen och i solnedgången när ljuset leker i de krokiga gatorna och runt de säregna byggnaderna. Boken vill visa att det finns så mycket mer än domkyrkan, Lundagård och universitetet i vårt stilla älskade Lund. Staden har också gett upphov till många inre bilder. Boken innehåller därför också korta texter av såväl kända som mindre kända Lundabor, vilka delar med sig av sina minnen från Lund.

Lasse Sandström är utbildad fotograf och journalist. Han är född i Helsingfors, men bor sedan många år i Lund. Åren 1985-2003 arbetade han som journalist för Sydsvenskan i Malmö. Därefter återgick han till sitt första yrke som fotograf. Lasse har två döttrar och en hund som heter Sisko. Morris, som varit med vid flera av fotograferingstillfällena, bor numera i hundhimlen.

LUND ÄR NÅGOT MER. Förmer skulle nog en del säga. Någonting annat än karnevalen, handboll, universitet och spexen. Boken Stilla älskad vill visa vad som har gjort staden så älskad av dem som bor och lever där. Eller av dem som har lämnat staden, men saknar, känner igen och minns. Det är parkerna och torgen, de krokiga gatorna, prången och bakgårdarna. Den oregelbundna bebyggelsen, de låga och höga stenhusen tätt intill varandra, som om det saknas en stadsplan. Lund har inga långa och raka boulevarder. Det finns ingen Storgatan, bara Kungsgatan och den är en av stadens kortaste. Stadskärnan har inget flott köpcentrum. Paradgatorna är korta och krumma och bär olika namn beroende på var man befinner sig i förhållande till Domkyrkan. De två största torgen är Clemenstorget och Mårtenstorget. Stortorget är ett av Lunds allra minsta. Det sägs att en stad är blott en liten stad om odören från böndernas gödselspridare kan förnimmas inne i centrum. Så är det otvivelaktigt i Lund, särskilt om hösten. Men Lund på den skånska landsbygden är ändå en stor och märkvärdig stad. Den är över tusen år gammal, stadfäst på 990-talet. Då var staden uppdelad i 22 kyrksocknar med tillhörande kyrkogårdar. De flesta kyrkor är idag rivna och de döda har flyttats. Det är den största medeltida staden i Norden. Lund upptar sextio kvarter idag, och räknas som en enda stor fornlämning. Lunds stadskärna är ungefär hundra hektar stor. Mer än tre gånger så stor som Gamla stan i Stockholm. Stadskärnan är uppbyggd som ett hjärta. Det finns naturligtvis motsvarigheter i andra gamla städer i Sverige, men Lund har endast ett fåtal turistfällor och saknar överpyntade hus bevarade som kompensation för en skövlad stadsmiljö. Lund myllrar av folk av alla möjliga slag på gator som Stora och Lilla fiskaregatan, Bredgatan, Klostergatan, Svartbrödersgatan och Själbodgatan. Döbelska strätet, Kosträtet och Norra och Södra råttsträtet har fått finare namn. Strätet, som är ett fornnordiskt ord, betyder gata, jämför med engelskans street. Lundabor känner att de mår bra av att bo i en vacker stad. De blir lugnare och fantasin stimuleras, det finns många skäl till det. Följ med oss in i boken så förstår ni varför. Min tanke har varit att visa något som inte har setts förut, vilket kan låta besynnerligt eftersom Lund och dess katedral är välbekant för så många människor. Få kyrkor i landet har avbildats s
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Stilla älskad : en fotobok om Lund
  2. +
  3. Estrid Ericson - en biografi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Estrid Ericson - en biografi av Hedvig Hedqvist (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lasse Sandström