Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
606
Utgivningsdatum
2019-09-02
Förlag
Volante
Översättare
Kjell Waltman
Originaltitel
Scale : the universal laws of growth, innovation, sustainability and the pace of life in organisms, cities, economies and companies
Dimensioner
220 x 155 x 45 mm
Vikt
1049 g
SAB
Oab
ISBN
9789188659071
Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag (inbunden)

Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-09-02
299
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag Kan levereras innan julafton
Vad är det som förenar näbbmusens hjärtfrekvens med utvecklingen av New Yorks tunnelbana?

Varför går alla företag förr eller senare i konkurs?

Och hur kan vi använda dessa insikter för att förutse framtiden?

När Geoffrey West gav sig ut på jakt efter de dolda principer som styr tillväxt nådde han snart en banbrytande insikt: Alla levande organismer följer en universell lag om skalenlighet, där storlek, puls och livslängd hänger ihop vilket med skrämmande precision gäller också för städer, företag och organisationer.

Genom att förena biologi och fysik har Wests forskning skapat ett helt nytt sätt att förstå världen. Skala är en vetenskaplig äventyrsberättelse om de universella lagar som binder oss samman på förbluffande enkla men otroligt djupgående sätt.

Den här boken kommer att expandera ditt sätt att tänka från tredimensionellt till fyrdimensionellt. Köp två exemplar, ifall du skulle tappa bort det ena. Nassim Nicholas Taleb, författare till Den svarta svanen och Skin in the game

Geoffrey West är en brittisk teoretisk fysiker verksam vid Santa Fe Institute. Hans tvärvetenskapliga arbete har gjort honom till en ledande figur inom stadsforskning och en av Time Magazines 100 mest inflytelserika personer. Hans TED Talk om skalning har setts av över 1,5 miljoner människor.

Ur boken:

När man som fysiker tänker på åldrande och död är det inte bara naturligt att fråga om möjliga mekanismer till att vi åldras och dör utan också vilket är lika viktigt att fråga sig varifrån skalan för människans livslängd kommer. Hur kommer det sig att ingen har levt längre än hundratjugotre år? Vad är ursprunget till de mystiska sjuttio eller åttio år som i Gamla testamentet bedöms vara människans livslängd? Skulle vi kunna leva i uppåt tusen år likt den mytiske Metusalem? De flesta företag lever däremot bara i några år. Hälften av alla amerikanska börsnoterade företag har försvunnit inom tio år efter sin börsintroduktion. Varför? Kan vi utarbeta en seriös mekanistisk teori för att inte bara förstå vår egen dödlighet utan också företagens? Och vad är det hos städer som gör att de lyckas undgå detta till synes oundvikliga öde?

 

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag
 2. +
 3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 538 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skala : det dolda mönstret i allt - om vad som förenar möss, människor, megastäder och multinationella företag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Populärvetenskaplig bok som kan tilltala de flesta
  Fredrik , 28 juli 2021

  Boken är skriven av en brittisk professor som beskriver hur mycket av världen som hänger ihop via matematiska samband, t ex att den näststörsta staden i ett land normalt sett är 2/3 av storleken av den största staden. Den tredje största stade när 2/3 av de näst största staden och så vidare Men även att utbildningsnivå, inkomster, kriminalitet mm följer samma samband.

  Boken går också igenom en hel del anatomi där jämförelser av det största däggdjurets proportioner (blåvalen) ställs m... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Geoffrey West