Lars Gullin : saxofonist och kompositör (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2021-10-05
Upplaga
1
Förlag
Bo Ejeby Förlag
Medarbetare
Wester, Jocke (form)
Dimensioner
255 x 195 x 30 mm
Vikt
1158 g
SAB
Ijz Gullin, Lars
ISBN
9789188693068
Lars Gullin : saxofonist och kompositör (inbunden)

Lars Gullin : saxofonist och kompositör

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-10-05
297
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Svensk jazzmusik blev på 1950-talet internationellt uppmärksammad man talade om en gyllene epok. Längst fram bland de främsta fanns barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullin (19281976), med en särställning bland europeiska jazzmusiker. Hans vackra, nordiskt klingande och högst personliga tonspråk färgades emellanåt av mörkare stråk. Han hade periodvis problem med sin hälsa och ekonomi, vilket påverkade hans liv och skapande. Summan är ändå en imponerande rik produktion.

Här berättas Lars Gullins historia, bland annat genom två öppenhjärtiga, tidigare ej publicerade, intervjuer med hans första och sista fru, Gerd och Mailis. Även Gullins plats i den svenska jazzhistorien och delar av hans musik belyses, exempelvis den legendariska balladen Dannys Dream en bästsäljande inspelning som blivit något av Gullins signum och en symbol för den lyriska svenska femtiotalsjazzen. Den melodin har dessutom, efter Gullins död, blivit en evergreen, den svenska jazzens mest inspelade, och finns numera i ett stort antal olikartade versioner. Gullins sista stora verk, sviten Aeros Aromatic Atomica (1976) blev en triumf för honom och för den orkestrala jazzen.

Jan Bruér är jazzhistoriker och har arbetat som musikproducent och skribent. Alltsedan tonåren på 50-talet har han fascinerats av Lars Gullins musik. Boken innehåller även en handfull musikanalyser av Jan Levander, själv saxofonist, kompositör och arrangör. "Lars Gullin. Saxofonist och kompositör" har formgivits av Jocke Wester.

Boken är försedd med närmare 400 illustrationer i form av foton, många aldrig tidigare återgivna, handskrivna originalnoter och allehanda andra dokument. En guldgruva för alla intresserade av svensk jazz från 1950-talet till mitten av 70-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lars Gullin : saxofonist och kompositör
  2. +
  3. Jazz : musik, människor, miljöer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jazz : musik, människor, miljöer av Jan Bruér, Lars Westin (häftad).

Köp båda 2 för 496 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Lars Gullin : saxofonist och kompositör. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Strålande bok.
    Kaj Stenberg, 18 november 2021

    En biografi om Sveriges världsstjärna på barytonsax Lars Gullin. En bok som varje jazzentusiast bör ha sin bokhylla. Skriven av den kände jazzexperten Jan Bruér.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Jan Bruér