Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2017-12-29
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
177 x 111 x 20 mm
Vikt
162 g
SAB
Odgd
ISBN
9789188729064
Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då? (pocket)

Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

(23 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket Svenska, 2017-12-29
69
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det finns två berättelser om Malmö.

En optimistisk, som tar fasta på Öresundsintegrationen, högskolan, kulturblandningen och den unga befolkningen.

En pessimistisk, som handlar om den urholkade ekonomin, segregationen, kriminaliteten och kulturkonflikterna.

Anhängarna av de båda berättelserna tycks emellertid vara ense om en sak: Att Malmö är Framtidsstaden och att det vi idag kan iaktta i staden, imorgon kan bli verklighet i hela Sverige.

Men vad är det då som händer i Sveriges tredje största stad bortom högtidstal och svartmålningar? Lars Åberg gav sig ut på en resa i den stad där han bott i nästan hela sitt liv för att söka svaren.

OM BOKEN

En av de viktigaste böckerna jag läst på mycket länge. Folkbladet

Lars Åbergs bok om Malmö är en rysare. Politikerna måste ta hans ödesmättade fråga på allvar. Expressen

Åberg kan sitt Malmö angelägen läsning för var och en som vill förstå sig på Sveriges tredje största stad. Sydsvenskan

Åberg kallar en spade en spade utan rädsla för normaliseringar. Framför allt beskriver han inte problem som utmaningar. Det känns på något sätt journalistiskt. Journalisten

Det känns uppfriskande att läsa något bortom tillrättalagda doktriner och tuggade, upprepade retorikteser. Tidningen Kulturen

OM FÖRFATTAREN

Lars Åberg är journalist och författare till ett drygt tjugotal böcker, bland andra Cowboy. På drift i ett annat Amerika (2002), Heder och samvete. En bok om hederskultur i Sverige (tillsammans med Eduardo Grutzky, 2013), Egna röster, egna bilder. När somalier själva berättar (2014) och de i USA utgivna West samt Floating in Sausalito (med fotografen Lars Strandberg, 2011 och 2016).

Jag har bott i staden i nästan 60 år. Jag har cyklat till skolan över fält som senare blivit höghusområden, mina barn har växt upp här, jag har varit engagerad i det lokala kulturlivet och samhällsdebatten och jag har sett den radikala förvandlingen från 1970-talets kulturfientliga utflyttningsort till 2010-talets expansiva inflyttningsort. Befinner man sig länge i samma miljö kan det ta tid att uppfatta hur förhållandena förändrats. Så en dag tvingas man söka vård på sjukhuset och i ett slag inser man hur annorlunda allting har blivit. Jag tror att många kan ha den erfarenheten av Malmö; ett slags ketchupeffekt som bidrar till att man blir orolig för hur välfärdssamhället över huvud taget ska kunna leva vidare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?
 2. +
 3. Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevärlden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett svenskt Leijon : ett liv i underrättelsevär... av Jan Leijonhielm (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Framtidsstaden : om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En rysare
  Nils-Erik Knutson, 5 april 2021

  Hur kunde det gå så otroligt fel för Malmö? Vem bär det yttersta ansvaret? Det finns väl all anledning och tro att Sverige inom några år kommer att se ut som Malmö, en rysare!

 2. Läs den!
  -, 16 juli 2018

  En mycket välskriven och läsvärd bok som alla bör läsa. Berättar om hur verkligheten bakom fasaden ser ut i "utsatta områden" Malmö. Bara själva uttrycket "utsatta områden" låter så falskt!

 3. Mycket läsvärd
  Magnus, 15 juni 2018

  Ett avbrutet intressant reportage om Malmö. Visionen om den nya staden Malmö ställs mot verkligheten. Hur kunde det gå så fel?

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lars Åberg