Rött och svart (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Modernista klassiker
Antal sidor
581
Utgivningsdatum
2020-11-26
Förlag
Modernista
Översättare
Tage Aurell
Originaltitel
Le Rouge et le Noir
Medarbetare
Hellsten, Anna
Dimensioner
217 x 144 x 42 mm
Vikt
800 g
SAB
Imb
ISBN
9789188748188

Rött och svart

Inbunden,  Svenska, 2020-11-26
219
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Den odödliga berättelsen om Julien Sorels uppgång och fall

Den unge landsortspojken Julien Sorel studerar vid prästseminariet och kommer som informator till borgmästarfamiljen de Rênal i Verrières. Han drivs av ärelystnad och ett hat mot överklassen och bestämmer sig för att förföra borgmästarens hustru. Han inleder också en relation med dottern i en annan överklassfamilj, Mathilde De la Mole. Men han spelar ett högt spel, och hans idealiserade bild av sig själv och andra kommer snart att möta den hårda verkligheten.
I Rött och svart tecknar Stendhal ett livfullt panorama över det tidiga 1800-talets Frankrike och dess klassamhälle: intriger, maktkamper, sociala skrankor, skådespeleri. Den ironiska distansen och den psykologiska klarsynen driver berättelsen om Julien Sorels uppgång och fall från den rådande romantiska världsbilden och in i det moderna.
I svensk översättning av Tage Aurell.

STENDHAL var en pseudonym för den franske författaren Marie-Henri Beyle [1783-1842]. Hans första bok var en reseskildring från Italien år 1817. Bland hans övriga verk märks främst Om kärleken [1822] och Kartusianklostret i Parma [1839]. Det stora genombrottet kom med Rött och svart år 1831, som löst baserades på ett verkligt rättsfall. Den anses allmänt markera inledningen för den moderna realistiska romanen.

»Stendhal är den sista stora franska psykologen.« | Friedrich Nietzsche

»Rött och svart är en roman långt före sin tid.» | André Gide

»Vi kan aldrig känna oss klara med Stendhal. Och något högre beröm än så kan jag inte föreställa mig.« | Paul Valéry
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rött och svart
  2. +
  3. Trilogin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trilogin av Jon Fosse (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stendhal

Övrig information

Berättelser om kärlek har alltid lockat människor till biosalongerna, och då i synnerhet de romantiska komedierna - en genre som genererat fler klassiska filmer än kanske någon annan. Ibland tangerar den romantiska komedin fantasi och saga - "Sleepless in Seattle", "Funny Face", "Honeymoon in Vegas" för att nämna några - men lika ofta är det fråga om enkla, ganska ordinära berättelser; händelser och känslor som kunde drabbat dig och mig likaväl som stjärnorna uppe på bioduken. Häri ligger genrens storhet - och också dess enorma dragningskraft. Den romantiska komedin kan, när den är som roligast och mest berörande, få oss att bli förälskade på nytt, men den kan också, som få andra filmgenrer, få oss att bli förälskade i själva filmen. I den här guiden, "Den romantiska komedin" har journalisterna och kritikerna Anna Hellsten, Kjell Hägglund, Per Ögren och Emi Gunér valt ut och presenterat 123 filmer som alla, på sitt sätt, bär de kännetecken som utmärker genren.