Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
174
Utgivningsdatum
2021-02-17
Upplaga
2
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
128 g
SAB
Hc
ISBN
9789188753380

Astarte

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-02-17
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 13 format & utgåvor
I denna utökade utgåva av KARIN BOYE:s första roman Astarte har Boyekännaren JOHAN SVEDJEDAL skrivit förordet: Den förgylldafantasin. Här finns också brev som handlar om romanen - och dikter. Dessutom essän Dagdrömmeriet som livsåskådning där Karin Boye utvecklar sina tankar kring innehållet i boken. Astarte blev en av romanerna i den svenska modernismen. Den rör sig snabbt i olika miljöer, en hög berättarpuls och har siktet inställt mot falsk avgudadyrkan och ytlighet.

Romanen tar oss från reklamexperternas beslut till damekiperingen på Strandvägen, från veckotidningens redaktion till drömmen i biosalongen, från småstadens gator till storstadens folkvimmel. Karin Boye berättar om klädernas ursprung i tweedens hemland Skottland, och barnarbetets sidenfabrik i Kina: Puh-li heter hon och sköljer kokongen. Hon är en av de hundrafemtio småflickorna i sidenfabriken, som alla sköljer kokonger. Det är barnöga. Vattnet, där bindeämnet ska lösas upp och silkestrådarna bli fria, är skållande hett, och förutom det att barn är billigare, så uthärdar också deras fingrar mer än vuxnas.

När Karin Boye skrev sin första roman hade den titeln Skyltdockan. Som utgiven bok 1931 hette den Astarte, efter den antika världens stora kvinnliga gudom. Den utvalda skyltdockan målades i guld och kläddes i skyltfönstret i spets. Karin Boye skriver: Ljuv kvinnlighet är och förblir ändå den nyckel, som öppnar kärlekens slutna dörrar. Köp sex meter spetsar, sex meter kvinnlighet, och nyckeln är din, och lyckan!

I JOHAN SVEDJEDAL:s förord, Den förgyllda fantasin, skriver han: "Mest känd har hon nog blivit för sin sista roman, den isande framtidsskildringen Kallocain. Där fanns en kritik mot totalitära samhällen som hängde samman med 1900-talets fasor och det kalla krigets världsbild. I samtidsromanen Astarte finns en annan slags samhällskritik, en som riktar sig mot konsumtionssamhället, medieindustrin och det vi numera kallar globalisering. Nittio år efter utgivningen är den fortfarande en mycket modern roman. Den har en rörlighet och skärpa som innebär en storvädring av romanens möjligheter."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Astarte
  2. +
  3. Kris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kris av Karin Boye (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Astarte. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tidlöst aktuell kritik av konsumtionssamhället
    Rune Liljenrud, 6 maj 2021

    Karin Boyes första roman Astarte 1931, är en tidig och ännu aktuell kritik av konsumtionssamhället, i år 90 år efter första utgåvan 1931, då prisbelönad i den stora nordiska romanpristävlan. Romanen utges 2021 i pocket, nu 80 år efter Karin Boyes död 1941, med ett förord "Den förgyllda fantasin", av litteraturprofessorn Johan Svedjedal. Tack för denna viktiga bok, nyutgivning i pocket med belärande förord!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Karin Boye