Den långa dalen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2022-10-25
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Översättare
Thorsten Jonsson
Originaltitel
The Long Valley
Dimensioner
202 x 144 x 25 mm
Vikt
475 g
SAB
Hce.016
ISBN
9789188753496

Den långa dalen

Inbunden,  Svenska, 2022-10-25
137
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I nobelpristagaren John Steinbecks enda novellsamling DEN LÅNGA DALEN möts läsaren av tolvnoveller, omsorgsfullt utmejslade personporträtt av människor,nerifrån kuststaden och upp i den långa dalen mot Kaliforniensbergsmassiv och karga natur. Det är Doktor Phillips, snarlik denmarinbiolog som romanen DET STORA KALASET handlar om. Det är ocksåMike som iakttager lynchningen av en svart man, de bådafackföreningsmännen Root och Dick, lantbrukarhustrun Mary, ävenEmma och Elisa. Den förståndshandikappade Björnjohnny. Det är JimMoore som gifter sig med den unga jugoslaviska tillgivna kvinnanJelka Selpic från grannbyn.

John Steinbecks långnovell Den röda ponnyn finns också med, precis som i originalboken THE LONG VALLEY från1938. Denna novell och flera andra i samlingens inkännandeberättelser har filmatiserats. För första gången på svenska finns också novellen Frukost.

I förordet skriver Per-Olof Mattsson: Thorsten Jonssons omdöme om Den långa dalen kan kanske förvåna oss idag. Han menade att den var 'en av defrämsta' av alla de 'utomordentliga novellsamlingarna imellankrigsårens amerikanska diktning'. Den är 'kanske', skrevJonsson 1941, 'Steinbecks hittills mest betydande bok'. Han satte denalltså högre än Vredens druvor!

I motiveringen till John Steinbecks Nobelpris 1962 hette det: För hans på en gång realistiska och fantasifullaberättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn.

Översättare: Thorsten Jonsson

Novellen Frukost, översättning av Per Planhammar
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den långa dalen
  2. +
  3. Det stora kalaset

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det stora kalaset av John Steinbeck (pocket).

Köp båda 2 för 216 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av John Steinbeck