Med huvudet i sanden : en grävande rövarhistoria om kriget mot Gaia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Civilisationens kärna
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2019-09-09
Förlag
Nomen
SAB
Uh
ISBN
9789188759863

Med huvudet i sanden : en grävande rövarhistoria om kriget mot Gaia

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2019-09-09
381
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Med huvudet i sanden är en grävande rövarhistoria och upptäcktsresa i serien Civilisationen kärna och en uppföljning till böckerna Sextioårskrisen och Bicicletas och Saltomortaler från 2009. Den ges ut 2019 tillsammans med kriminalromanen I väntan på syndafloden som båda behandlar tillståndet i världen och kriget mot Gaia men ur en liten annan vinkel. Vilka är egentligen rövarna och självmordsbombarna till den värsta terroristattacken i mänsklighetens historia, som redan utrotat tusentals livsformer och nu hotar Gaia, vår enda planet?
Vår jord är nästan fem miljarder år gammal där vår nuvarande människoras är en nykomling på jorden sedan drygt sextio tusen år. Någon gång för cirka sextusen år sedan så nådde människan i Mesopotamien - Bibelns och Abrahams Ur, dagens Irak, den kritiska nivå som fick civilisationens kärna att gro. Ursprunget till vår västerländska civilisation finns här gömt i sanden. Det vi äter, dricker, tänker, ber till, våra pyramider och krig men som ett ödets nyck även den olja som driver vår civilisation kommer från det vi nu kallar Mellanöstern.
Vi lever nu i Antropocen - människans fantastiska tidsålder men med en baksmälla som hotar vår enda jord. För utvecklingen är baserad på ett ökande missbruk av de fossila bränslen som lagrats i sanden under miljoner år. Det var kol som inledde industrialiseringen av världen och det är oljan som styrt vår värld de senaste hundra åren. Den olja som drev stridsvagnar, krigsfartyg och bombplan under de båda förödande världskrigen och den olja som var det "massförstörelsevapen" som fick USA och Storbritannien att invadera Irak och starta det kaos som satte hela Mellanöstern i brand. Och medan utsläppen ökar där koldioxidhalten nu nått nya rekord med ett surare och varmare hav där plastsopor dödar liv så fortsätter vi Med huvudet i sanden. Vi är fastlåsta i vårt konsumtionsmissbruk där vi tillber den eviga tillväxtens evangelium "I väntan på syndafloden".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Med huvudet i sanden : en grävande rövarhistoria om kriget mot Gaia
 2. +
 3. Till växten : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till växten : en kärlekshistoria av Maja Alskog Bredberg (häftad).

Köp båda 2 för 610 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Med huvudet i sanden : en grävande rövarhistoria om kriget mot Gaia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En mycket intressant bok
  Kjell Wadelius, 12 november 2019

  En underbar bok baserat på ett stort engagemang. Boken ger en mycket gedigen historisk bakgrund till de konflikthärdar som vi just nu kan se runtomkring oss.
  Vi får också en klar bild över den betydelse oljans rikedomar och oljans lobbyister har på dagens arbete med att skapa en hållbar framtid.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carl Öhlén