Opinionsfrihet och religion (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Konferenser (del 98)
Antal sidor
124
Utgivningsdatum
2018-11-08
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
Dimensioner
225 x 155 x 10 mm
Vikt
259 g
ISBN
9789188763068
Opinionsfrihet och religion (häftad)

Opinionsfrihet och religion

Häftad, Svenska, 2018-11-08
217
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
TEXTERNA I DENNA VOLYM är ett resultat av en konferens som ägde rum 2016, till 250-årsminnet av Tryckfrihetsförordningen 1766. Ljuset riktas mot de delar av tryckfrihetsförordningen som gällde religiösa frågor, och skriftens tema - "opinionsfrihet och religion" - belyser förhållandet mellan den sekulära staten och religionen i både dåtid och nutid, främst i Sverige.

De frågor som behandlas är den religiösa toleransens historiska bakgrund i Europa och Sverige, religionen och opinions- och tryckfriheten i 1800-talets Frankrike i efterdyningarna av franska revolutionen, hur förhållandet mellan stat och religion har betraktats och betraktas inom islam av en rad tänkare och filosofer, relationen mellan yttrandefrihet och religionsfrihet rörande kvinnors religiösa klädsel - speciellt bärandet av niqab och hijab - i Sverige, och yttrandefrihet i relation till samvetet inom religiös tradition. Dessutom belyses opinionsfriheten utifrån en rad tryckfrihetsmål i Europadomstolens praxis, utgående från FN-deklarationen om mänskliga rättigheter samt som individuell rättighet i relation till iden om det kollektivas intresse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Opinionsfrihet och religion
  2. +
  3. Skärgård och örlog : nedslag i Stockholms skärgårds tidiga historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärgård och örlog : nedslag i Stockholms skärg... av Katarina Schoerner (häftad).

Köp båda 2 för 462 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »