Jag Thomas, livsbejakaren : fantiserande och fakta omkring Thomas Thorild (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
294
Utgivningsdatum
2008-06-01
Förlag
HLT
Dimensioner
210 x 148 x 20 mm
Vikt
540 g
SAB
Hc
ISBN
9789188776631

Jag Thomas, livsbejakaren : fantiserande och fakta omkring Thomas Thorild

Häftad,  Svenska, 2008-06-01
249
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En ung och entusiastisk Thorild kommer till Gustav III:s Stockholm, men blir fort besviken. Hans diktning får inte den uppskattning han menar den förtjänar.
Thomas Thorild inleder en långvarig polemik med den litterära parnassens högste smakdomare, Johan Henrik Kellgren, blir förlöjligad och hånad, men svarar spotskt. Han bestämmer sig dock för att parallellt med denna kamp skriva romanen Den Nye Abélard.
Romanens hjälte, den unge Jonas, författarens alter ego, är uppväxt på en arkadisk prästgård i Småland. Han ger sig av på en stor bildningsresa, ut i ett Europa i förändring. Resans mål är Paris som han upplever under revolutionens inledande år.
Författaren själv reser till England för att vinna gehör för sina idéer om att reformera hela världen och om att skapa en världsrepublik.
Åter i Sverige blir han efterhand fängslad och senare landsförvisad för en alltför djärv inlaga till regenten, hertig Carl.
Romanen då? Jo, den avslutar aldrig Thorild, men manuskriptet hittas av en ung prästdotter som fortsätter berättelsen.

Ann-Marie Mathiassen, f. Hultman, kommer ursprungligen från Vimmerby, men har bott det mesta av sitt vuxna liv i Oslo, där hon undervisat i den videregående skolen, varit museikonsulent och förlagsmedarbetare.
Från Universitetet i Oslo har hon en doktorsgrad med ämne från romantiken i Portugal och har också skrivit vetenskapliga artiklar.
Jag Thomas, livsbejakaren är hennes första roman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag Thomas, livsbejakaren : fantiserande och fakta omkring Thomas Thorild
  2. +
  3. Mot döden : en radikalt livsbejakande filosofi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mot döden : en radikalt livsbejakande filosofi av Ingemar Patrick Linden (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ann-Marie Mathiassen