De små båtarna och den stora flykten: Arkeologi i spåren av andra världskrigets baltiska flyktbåtar (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (39.2 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-12-01
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188909602

De små båtarna och den stora flykten: Arkeologi i spåren av andra världskrigets baltiska flyktbåtar E-bok

E-bok,  Svenska, 2020-12-01
169
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Under andra världskriget flydde fler än 30 000 människor från de ockuperade baltiska staterna över Östersjön till Sverige. Än idag finns de unika spåren av dessa dramatiska händelser kvar längs nästan hela den svenska ostkusten. Här hittar vi de mer eller mindre väl bevarade båtar som en gång möjliggjorde människors flykt.

I De små båtarna och den stora flykten får läsaren lära känna några av dessa båtar och följa deras vindlande öden från flykten fram till idag. Arnshav visar hur flyktbåtarna, efter att de kommit till Sverige, befunnit sig i vitt skilda sammanhang men ändå aldrig helt kastat loss från sitt förflutna. Utifrån båtarnas materiella vittnesbörd och med stöd av berättelser, minnen och arkivuppgifter framkallar författaren en verklighetsnära bild av andra världskriget som flyktingkatastrof och hur Sverige berördes av händelserna. Det blir även tydligt att båtarna är av fortsatt stor betydelse för att värna och bevara minnet av flykten.

Studien lämnar ett viktigt bidrag till den maritima och kulturarvsvetenskapliga forskningen om migration, minnen och materiell kultur, och visar samtidigt hur historiska tillfälligheter kan göra till synes oansenliga ting unika och hur närvarande historien är i nuet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mirja Arnshav