Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (7.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-09-02
Förlag
Bladh by Bladh
ISBN
9789188917218
Av egen kraft (e-bok)

Av egen kraft E-bok

E-bok,  Svenska, 2019-09-02
95
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Grevinna & rebell

Av egen kraft är ett passande namn på en berättelse från en grevinna som sedan barnsben revolterat mot de normer och fördomar som kom med titeln. En rebell som, med hjälp av hårt arbete och stark passion, tog sig till toppen av modeeliten - av egen kraft.

Lotta Lewenhaupt är en av Sveriges tyngsta modejournalister som bland annat låg bakom spalten "Det (allra) senaste" som hon regelbundet skrev i Damernas Värld under nästan 20 år. Modeoraklet ständigt prisad för sin personliga stil som kännetecknades av svarta polotröjor, svarta axelvadderade kavajer och lagom slitna blå jeans. Ansågs vara "hon med näsan, som kan lukta sig till trender".

Men vad vet vi egentligen om Lotta Lewenhaupt, om den nobla bakgrunden, den starka vänskapen med designern som dog i aids, de hårda dusterna med krävande chefer och de tjusiga visningarna i Paris?

I Av egen kraft berättar Lotta öppenhjärtigt och hudlöst, men med stor humor, självkännedom och skärpa, om det komplicerade förhållandet till mamman, om pappan som gick bort alldeles för tidigt, om bästa vännen Sighsten Herrgård och om påkostade event med Cartier. För jodå, hon var med när det begav sig - på 60-, 70-, 80-talet, på klubbar och krogar, och inte mindre än åtta olika böcker har hon skrivit.

Själv menar hon att hon hela livet kämpat för sina egna idéer, för att bevara sin integritet som yrkesmänniska. Det har varit viktigt att "få vara sig själv nog", att bli respekterad för sina kunskaper och inte bli bedömd utifrån att hon växte upp i en fin - men fattig - adlig familj.

OM FÖRFATTAREN

Lotta Lewenhaupt brukar beskrivas som en pionjär inom området mode. 2003 mottog hon tidningen Elles hederspris Ellen med motiveringen: "Med stora kunskaper inom både det internationella och svenska modet har hon under tre decennier generöst delat med sig av sitt vetande som författare, modejournalist och lärare. Hon är ansiktet och pennan bakom ordet modepassion."

Lotta Lewenhaupt har skrivit åtta böcker, däribland Modeboken 1900-2000 (2002), Stilguiden (2015) och Stilguiden Man (2016).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lotta Lewenhaupt