Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
287
Utgivningsdatum
2020-08-11
Förlag
The Sublunar Society
Dimensioner
18 x 202 x 138 mm
Vikt
410 g
SAB
Ohja-c
ISBN
9789188999948

Väckarklocka

Häftad,  Svenska, 2020-08-11
185
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 8 format & utgåvor
Väckarklocka (1941) kan beskrivas som ett manifest, en angelägen ideologisk skrift om kvinnor, fred och miljö. Elin Wägner skrev den i ett tillstånd av upprördhet och besvikelse - mitt under det brinnande andra världskriget. Hon anser att kvinnorna - trots att de erhållit rösträtt - har misslyckats med att påverka samhällsutvecklingen, förhindra militarismens vanvett och stoppa den skövling av miljön som hon redan kan se och förutspår skulle accelerera.

Wägner förordar minskad mekanisering, småskaligt jordbruk och självhushållning samt ökad makt åt kvinnorna. Hon kritiserar industrialismen och dess enögda syn på samhället, där penningen styr och "konsumtionstävlan" råder, vilket hon anser är förödande för naturen och förnedrande för människan - åsikter som inte låg i tiden

Då boken gavs ut möttes den, med få undantag, kritiskt eller med tystnad. Ett förnyat intresse för boken uppstår dock under 1970-talet och Väckarklocka har sedermera, med sitt än idag radikala program, kommit att betraktas som Wägners magnum opus.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Väckarklocka
  2. +
  3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 264 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elin Wägner