Översten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
594
Utgivningsdatum
2020-09-03
Förlag
Kaunitz-Olsson
Dimensioner
218 x 150 x 45 mm
Vikt
948 g
SAB
Hc
ISBN
9789189015159

Översten

(61 röster)  |  Läs 9 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-03
235
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det här är berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal avgörande ögonblick i såväl svensk som amerikansk historia.

När jag gjorde research kring Swede Hollow snubblade jag över ett otroligt spännande emigrantöde, som också blev en nyckel till det moderna Sverige. Knut Oscar Broady föddes som utfattig pojke i Uppsala, hörde till den första vågen av utvandrare och han förlorade allt under resan till det nya landet. På väg mot sin undergång i New York mötte han Gud och fick en kallelse: att slåss mot slaveriet. Detta ledde Knut Oscar Broady ut på inbördeskrigets slagfält, däribland Gettysburg. Han tycks vara överallt under de dramatiska år som formar såväl Lincolns USA som folkrörelsernas Sverige.

Ola Larsmo (f. 1957) är författare och litteratur kritiker. Han debuterade på åttiotalet med Vind makaren och har sedan dess publicerat flertalet romaner och essäer. Hans senare verk präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag, däribland hans hyllade bok Swede Hollow. Ola Larsmo är även en flitig samhällsdebattör och kulturjournalist.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Översten
 2. +
 3. Översten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Översten av Ola Larsmo (pocket).

Köp båda 2 för 314 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Översten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vilken historia!
  Ann Gustafsson, 28 oktober 2021

  Spännande som en deckare. Upplysande som en historiebok. Tänkvärd över alla tiders ut- och invandrare. Ola Larsmo är Wilhelm Mobergs värdiga efterträdare.

 2. Den känns aktuell
  Eva, 14 juni 2021

  Tiden mellan samtid och historia är inte lång. Att finna existentiella möjligheter någon annanstans, och att ständigt bära en längtan hem.

 3. Fängslande
  Bibi, 25 maj 2021

  Oj, vilken utvandrarroman. Så annorlunda och spännande och tragisk. Att komma till ett okänt New York
  och försöka orientera sig och sedan hamna som överste i inbördeskriget. Wow!

 4. Mycket om amerikanska inbördeskriget
  Märta Gunnel Wihlborg, 20 april 2021

  Första halvan av boken var fantastiskt bra.Huvudpersonens liv först hemma i Sverige, sen överfarten till USA och hans första år där är en fängslande berättelse.
  För att uppskatta den andra halvan måste man nog vara intresserad av det amreikanska inbördeskriget. Detta skildras ingående och blir för detaljerat för en ickeintresserad person (som jag :) )

 5. Välskriven
  Ninni, 16 januari 2021

  Intressant men hade kanske lite för höga förväntningar. Kunde kortat ner antal sidor genom att inte skriva så detaljerat om det amerikanska inbördeskrigets alla vänder.

 6. Jättebra !
  Eva Nordenhök, 19 november 2020

  Mycket viktig bok för alla att läsa. Jag har uppmärksammat den ohyggliga omfattningen av fattigdomen i Sverige, de påfrestningar som människor utsattes för och inte minst all kunskap om det amerikanska inbördeskriget. Tack för en utomordentligt värdefull bok som jag för övrigt sträckläste!

  Eva Nordenhök

 7. En stor upplevelse
  Bengt Gran, 13 november 2020

  Detta är en bok som binder samman tiden då Sverige var ett emigrerande land och nu då Sverige är ett land för invandrare. Den är högst aktuell och även om den omfattar drygt femhundra sidor så är den nästan omöjlig att sluta läsa. Man måste ju sova ibland! Fantastisk bok!

 8. Det bästa....
  Kjell Johannesson, 19 oktober 2020

  ...som jag, på mycket länge, läst av en svensk författare. En berättelse kring e t t mycket speciellt emigrantöde. Att jämföra med de många andra fattiga svenskars stapplande start i drömlandet, som Larsmo lika engagerat beskrev i "Swede Hollow". Några lyckades, som Översten, men återvände ändå, andra fick kämpa för sin överlevnad; inte alltid, som ofta föreställts, på en bördig torva i Minnesota.
  Kjell Johannesson

 9. Mycket läsvärd
  Mikael F., 15 oktober 2020

  Mycket bra bok, intressant och ett fantastiskt tidsdokument.
  Även om den är en roman grundar sig boken på verkliga händelser och olika riktiga källor.
  Det var hårda liv de levde förr.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Ola Larsmo