Rökstenen och världens undergång (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2021-10-22
Förlag
Kaunitz-Olsson
Dimensioner
220 x 150 x 38 mm
Vikt
700 g
SAB
Fbr
ISBN
9789189015746

Rökstenen och världens undergång

(9 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-10-22
237
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På Rökstenen, som står nära sjön Tåkern i Östergötland, återfinns världens längsta och mest komplicerade runinskrift. Stenen har varit känd sedan 1600-talet och trots att man ägnat över 150 år åt att studera den har ingen lyckats nå fram till en tillfredsställande och entydig tolkning av den invecklade texten, som dessutom är skriven delvis i chiffer.

När en helt ny tolkning presenterades i januari 2020 blev det en världsnyhet som uppmärksammades stort i CNN, BBC och många andra internationella medier. Det svenska forskarteam som låg bakom den nya teorin gick emot den gamla nationalromantiska uppfattningen att Rökstenen bara beskriver hjältebragder, stora kungar och krig. De menade att inskriften också hänvisar till någonting som tycks föra vikingatiden närmre samtiden: rädslan för en klimatkatastrof.

I "Rökstenen och världens undergång" vidareutvecklar Henrik Williams teamets resultat och presenterar en ny tolkning av världens häftigaste runmonument . Med gedigen forskning i grunden och ett ledigt, populär vetenskapligt tilltal vill han inviga en bredare publik i den gamla runstenens mysterier.

Henrik Williams (f. 1958) är professor i runologi vid Uppsala universitet. "Rökstenen och världens undergång" är hans första populärvetenskapliga bok.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Rökstenen och världens undergång
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 436 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Rökstenen och världens undergång. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nya forskningsrön
  Ingemar Fridell, 22 februari 2022

  Mycket intressant bok och omsorgsfullt redovisade forskningsresultat. Som lekman och icke kunnig i forntida kulturer är dock min spontana reaktion att slutsatserna beträffande textens tolkning verkar lite väl långsökta. Men jag kan ha fel ...

 2. Stor och mäktig bok
  Barbro Gunilla Prästbacka, 11 januari 2022

  Det här är en bok, som man inte läser innan man ska somna direkt. Det är en faktaspäckad bok, tack och lov, som på ett bra sätt sammanfattar de forskningsresultat, som har gjorts runt Rökstenen.

 3. Spännande och pedagogisk
  Lars Gislén, 13 december 2021

  En tjock bok men spännande att läsa som en deckare när den beläste författaren tillsammans med tre kolleger läggar pussel med den mest berömda av runinskrifter i Sverige. Rad för rad får man följa deras tolkningsarbete med utflykter ut i Eddadikterna och andra medeltida dokument. Är Rökstenen en referens till oåren efter det stora vulkanutbrottet på 500-talet som ledde till att solen bleknade bort under flera år med missväxt och hungersnöd som följd? En ny och spännande hypotes. Många tolknin... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Henrik Williams