Otto Nordenskjöld genom kameran : forskningsresorna i bilder (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (74.8 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-10-15
Förlag
Votum Förlag
ISBN
9789189019539

Otto Nordenskjöld genom kameran : forskningsresorna i bilder E-bok

E-bok (PDF),  Svenska, 2021-10-15
99
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Otto Nordenskjöld var en av Sveriges mest kända upptäcktsresande och polarforskare under åren kring det förra sekelskiftet. Mest bekant är han för den spektakulära Antarctic-expeditionen 1901-1903, under vilken hans fartyg blev fastskruvat i isen och sjönk. Expeditionens medlemmar, som befann sig på olika platser kring den antarktiska halvön, fick tillbringa en extra vinter under obegripligt svåra förhållanden, innan de blev mirakulöst räddade av en argentinsk undsättningsexpedition.

Nyligen påträffades på Göteborgs universitet talrika skioptikonbilder från Otto Nordenskjölds samlade föreläsningar. Flera av fotografierna har aldrig publicerats tidigare. Dessa bilder har restaurerats och digitaliserats för att kunna visas för en bred publik. I den här boken återfinns några av de bästa bilderna i tryckt form, samtidigt som vi åter berättar historien om Otto Nordenskjölds spännande forskarliv och om de forskningsresultat som står sig ännu i dag. Det är en historia som tål att berättas om och om igen.

Otto Nordenskjöld reste inte bara till Antarktis. Redan som 25-åring genomförde han en stor forskningsresa till Eldslandet och Patagonien och besökte helt okända trakter. Dessutom deltog han i expeditioner till Grönland, Spetsbergen och Anderna och tillbringade också en sommar som guldgrävare i Klondike. Efter sin hemkomst från Antarktis blev Otto Nordenskjöld professor i geografi på Göteborgs Högskola, undervisade studenter, skrev vetenskapliga artiklar och böcker och höll föredrag om sina resor i både Europa och Nordamerika.

Skribenter:
Sofia Thorsson, professor, institutionen för Geovetenskaper
Claes G. Alvstam, professor emeritus, Handelshögskolan
Björn Holmer, universitetslektor emeritus, institutionen för Geovetenskaper
Anders Larsson, Förste bibliotekarie, Universitetsbiblioteket
Mats Olvmo, universitetslektor, institutionen för Geovetenskaper

Samtliga författare är anknutna till Göteborgs universitet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »