Nolbyn : värmländskt hantverk - miniatyrer och tittskåp (inbunden)
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2022-02-15
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Norberg, Dick (form)
Dimensioner
298 x 248 x 19 mm
Vikt
1020 g
SAB
Ibz Bergström, Berith,Ih-c.5
ISBN
9789189021150
Nolbyn : värmländskt hantverk - miniatyrer och tittskåp (inbunden)

Nolbyn : värmländskt hantverk - miniatyrer och tittskåp

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-02-15
249
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
"Det är en fascinerande berättelse om en stark och driftig kvinna som under tidigt 1900-tal utvecklade ett eget konstuttryck. [...] I Nolbyn värmländskt hantverk får vi ta del av ett stycke värmländsk kulturhistoria i kombination med en presentation av en unik konstnärs livsverk som förhoppningsvis finner sina läsare långt utanför länsgränsen." - Katarina Kristoffersson, i BTJ-häftet nr 7, 2022. 4 av 5.

Berith Bergström (1896-1979) är en av vårt lands mest ansedda miniatyrkonstnärer såväl inom Sverige som utomlands och känd för sin hantverksskicklighet, precision och autenticitet.

Miniatyrproduktionen kom till genom leken med brorsbarnen då de tillsammans skapade miniatyrbyn Nolbyn, med inspiration från barndomshemmet Bosjö Bruk, norr om Filipstad.

Barnens intresse och aktivitet var utgångspunkten för den skapande leken, en pedagogik som Berith Bergström tog intryck av vid möten i sin ungdom med reformpedagoger som Anna Withlock och Ellen Key.

I många avseenden levde Berith Bergström i det förgångna, men paradoxalt nog var hon en modern konstnär som kämpade för en ensamstående kvinnas rätt att få ett konstnärligt erkännande. Berith Bergströms miniatyrproduktion finns idag representerad i samlingar på Nordiska Museet, Värmlands Museum men även i samlingar som tillhör Stockholms universitet, Försäkringsbolaget Skandia samt Rockefeller Foundation, New York.

 

I boken berättas om Berith Bergströms konstnärskap, bildning, samlariver samt intresse för släkt och Värmlandsbygd. Det är en spännande och intressant levnadsberättelse som kompletteras med en mängd foton framtagna av bland annat Värmlands Museum. Berith Bergström var starkt engagerad i bevarande av kulturhistoriska miljöer och medverkade med inredningar i bl.a. Skogaholms herrgård på Skansen och i Drottningholms Slottsteater.

 

 

Berith Bergström, 1896-1979, föddes på Bosjö Bruks Herrgård, cirka 2 mil norr om Filipstad. Fröken Berith var makarna Maria och Albert Bergströms elfte barn i en skara av tolv. Sin första konstnärliga utbildning fick hon på Handarbetets Vänner och vid Hulda Lundins Högre Slöjdseminarium samt vid Tekniska Skolan, sedemera Konstfack.

I mitten av 1920 talet studerade Berith Bergström bland annat vid Wiener Werkstätte, och arbetade med silver, möbler och textilier.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nolbyn : värmländskt hantverk - miniatyrer och tittskåp
  2. +
  3. Ett liv med Lego : historien om familjen som skapade världens populäraste leksak

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett liv med Lego : historien om familjen som sk... av Jens Andersen (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nolbyn : värmländskt hantverk - miniatyrer och tittskåp. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Samlat verk om Berith Bergströms gärning
    marie klintberg, 2 mars 2022

    Mycket roligt att få detta verk som visar fröken Beriths konstnärskap. Fascinerande att ta del av hennes bevarande av sin tids miljöer och hur livet i en värmländsk bruksmiljö kunde se ut.

Visa alla 1 recensioner