Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2022-11-01
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Wigelius, Tin (form) / Karlsson, Fredrik (foto)
Dimensioner
237 x 206 x 18 mm
Vikt
632 g
SAB
Qca
ISBN
9789189021716
Historisk värmländsk mat Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror (inbunden)

Historisk värmländsk mat Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror

Inbunden, Svenska, 2022-11-01
259
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    95
Visa alla 1 format & utgåvor
"Genom idogt arbete med provlagning och provbakning av ett 40-tal rätter och bakverk har hon lyckats omformulera originalrecept och svårtydda anteckningar till en inspirerande kokbok. [...] Layout, illustrationer och färgsättning är snyggt gjort och som helhet är boken mycket tilltalande."
- Charlotte Berglund, BTJ-häftet nr 1, 2023. Betyg 4 av 5.

I Historisk värmländsk mat bjuds läsaren på en mängd originalrecept, hämtade från de finaste herrgårdsmiljöer och de enklaste kolarkojor. Här finns både kända och okända rätter och bakverk; ostpostejer från Sunne prästgård, citronstjärnor från Nancy Enwalls husmodersskola i Karlstad, risgrynskaka med lingongrädde från Selma Lagerlöfs Mårbacka och förstås även klassiker som nävgröt, klengås och kolbulle. Alla recept presenteras i ursprunglig form, jämte moderna översättningar anpassade till dagens måttenheter, råvaror och köksutrustning. Urvalet är gjort med tanke på vilka rätter och bakverk som känns lockande att pröva idag; en riktig receptskatt som bara väntar på att användas!

Den färdiga boken är resultatet av många års letande i privata receptböcker och olika arkiv, och oräkneliga försök med att provlaga och provbaka de (ibland) ganska svårtolkade originalanteckningarna. Förutom recepten presenteras också en del kuriosa om värmländsk mathistoria. Boken är vackert illustrerad med inspirerande bilder på maträtter och bakverk i historiska miljöer.

 

Sara Bodin Olsson är bebyggelseantikvarie, arkeolog och caféinnehavare. Intresset för lokal historia, mat och bak förenas i drömprojektet Historisk Värmländsk Mat, där hon gjort en djupdykning i privata receptböcker och olika arkiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Historisk värmländsk mat Äldre recept anpassade till dagens kök och råvaror
  2. +
  3. Gottigheter : en kokbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gottigheter : en kokbok av Jennifer Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »