Mjukt till formen, hårt till innehållet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sfeav
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
1997-01-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Zetterberg, Leif (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
225 x 155 x 30 mm
Vikt
600 g
SAB
Ohai-cza Landsorganisationen i Sverige. Kvinnorådet,Ohafb-c:k.55,Ohja-c:k.55,Oha
ISBN
9789189044173
Mjukt till formen, hårt till innehållet (inbunden)

Mjukt till formen, hårt till innehållet

LOs kvinnoråd 1947-1967

Inbunden Svenska, 1997-01-01
158
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
LO beslöt 1946 att tillsätta ett särskilt kvinnoråd. Mot bakgrund av LOs historia var beslutet unikt. Tanken på att de kvinnliga medlemmarna utgjorde en särskild grupp med särskilda intressen hade tidigare avvisats bestämt. Arbetarklassens män och kvinnor hade enligt LO gemensamma, klassbestämda intressen och skulle därför arbeta tillsammans.
Vad fick det då för betydelse att LO frångick sin tidigare negativa inställning till kvinnliga säråtgärder? Vad innebar tillkomsten av ett kvinnoråd för organisationens kvinnliga medlemmar? Vilken betydelse fick det för LOs val av facklig politik? Det är dessa frågor som utgör kärnan i denna bok. Men kvinnorådets verksamhet väcker även frågor av en mer övergripande karaktär. Kvinnorådets historia aktualiserar också begrepp som klass och kön och deras inbördes förhållande. Dessutom ställs intressebegreppet på sin spets. I de fackliga sammanhangen kom kvinnorådet att utmana föreställningen om de könsneutrala genensamma klassintressena. Inom politiken och i de större kvinnoorganisatoriska sammanhangen var det däremot tanken på speciella och för alla kvinnor gemensamma intressen som kom att rådbråkas.

Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mjukt till formen, hårt till innehållet
 2. +
 3. Det fackliga förtroendet : en studie av ombudsmän och experter 1950-1991

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fackliga förtroendet : en studie av ombudsm... av Inga Hellberg (inbunden).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ylva Waldemarson

 • I statens tjänst : statlig arbetsgivarpolitik och fackliga strategier 1870-

  Lasse Kvarnström, Ylva Waldemarson, Klas Åmark

  Statens kaka är liten men säker, brukade det heta. Det är knappast sant. Förr i tiden var den hyfsat tilltagen för dem som satt säkert på sina ordinarie jobb men liten och osäker för många andra, inte minst för kvinnorna. I den här boken har förfa...

 • Mellan individ och kollektiv : kommunal 1960-2010

  Ylva Waldemarson

  En berättelse om 50 år av vägval, viljor och strategier under en omvälvande period för Sveriges största fackförbund. En ingående skildring av några men långt ifrån alla frågor som under perioden väckt känslor och vållat debatt. Alltifrån frågor om...

Övrig information

LO beslöt 1946 att tillsätta ett särskilt kvinnoråd. Mot bakgrund av LOs historia var beslutet unikt. Tanken på att de kvinnliga medlemmarna utgjorde en särskild grupp med särskilda intressen hade tidigare avvisats bestämt. Arbetarklassens män och kvinnor hade enligt LO gemensamma, klassbestämda intressen och skulle därför arbeta tillsammans. Vad fick det då för betydelse att LO frångick sin tidigare negativa inställning till kvinnliga säråtgärder? Vad innebar tillkomsten av ett kvinnoråd för organisationens kvinnliga medlemmar? Vilken betydelse fick det för LOs val av facklig politik? Det är dessa frågor som utgör kärnan i denna bok. Men kvinnorådets verksamhet väcker även frågor av en mer övergripande karaktär. Kvinnorådets historia aktualiserar också begrepp som klass och kön och deras inbördes förhållande. Dessutom ställs intressebegreppet på sin spets. I de fackliga sammanhangen kom kvinnorådet att utmana föreställningen om de könsneutrala genensamma klassintressena. Inom politiken och i de större kvinnoorganisatoriska sammanhangen var det däremot tanken på speciella och för alla kvinnor gemensamma intressen som kom att rådbråkas.