LO andra halvseklet (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
372
Utgivningsdatum
1998-01-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Eklund, Lena (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
226 x 170 x 33 mm
Vikt
775 g
SAB
Ohai-cza Landsorganisationen i Sverige,Oha
ISBN
9789189044302
LO andra halvseklet (inbunden)

LO andra halvseklet

fackföreningsrörelsen och samhället

Inbunden,  Svenska, 1998-01-01
159
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
LO andra halvseklet Kan levereras innan julafton
LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon "solskenshistoria". LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO.
Med "Saltsjöbadspolitiken" och "den svenska modellen" som politisk och facklig inramning blottlägger författarna LOs kamp i de fackliga hjärtefrågorna; den solidariska lönepolitiken, det fackliga samhällsinflytandet, arbetsmiljön och löntagarfonderna. Med kritisk blick monteras den gängse myten och bilden av de harmoniska 1950- och 1960-talen ner. Fram träder istället en fackföreningsrörelse som under hela efterkrigstiden har brottats med stora frågor som privat ägande kontra fackföreningsmakt och facklig solidaritet kontra förbundets suveränitet. Med LO andra halvseklet begravs definitivt alla sägner om den svenska "samförståndsandan". Efter några besvärliga år ömsar den svenska modellen skinn under 70-talet. Det centrala förhandlingssystemet brakar samman och rosornas krig bryter ut på allvar. LOs roll i samhällsutvecklingen förändras radikalt och 1990-talet framträder som den kanske mest dramatiska perioden i LOs historia. Författarna följer utvecklingen till mitten av 1990-talet. Det är en tid då LO likt andra organisationer och institutioner står med ett ben i den gamla svenska modellens industrisamhälle och ett i den nya tidsåldern, som bärs upp av "den tredje industriella revolutionen". Med sina starka rötter i det svenska 1900-talet formas så LOs framtid i det nya 2000-talet.

Boken är rikt illustrerad, huvudsakligen med bilder från LOs bildarkiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. LO andra halvseklet
  2. +
  3. Där stormen är :  en "swishhoras" betraktelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där stormen är : en "swishhoras" betraktelser av Joakim Lamotte (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

LO andra halvseklet är en jubileumsskrift av det ovanliga slaget. Den stryker inte medmedhårs, den är inte någon solskenshistoria. LO andra halvseklet är en borrande ekonomisk-historisk analys av hundraårsjubilaren LO. Med Saltsjöbadspolitiken och den svenska modellen som politisk och facklig inramning blottlägger författarna LOs kamp i de fackliga hjärtefrågorna; den solidariska lönepolitiken, det fackliga samhällsinflytandet, arbetsmiljön och löntagarfonderna. Med kritisk blick monteras den gängse myten och bilden av de harmoniska 1950- och 1960-talen ner. Fram träder istället en fackföreningsrörelse som under hela efterkrigstiden har brottats med stora frågor som privat ägande kontra fackföreningsmakt och facklig solidaritet kontra förbundets suveränitet. Med LO andra halvseklet begravs definitivt alla sägner om den svenska samförståndsandan. Efter några besvärliga år ömsar den svenska modellen skinn under 70-talet. Det centrala förhandlingssystemet brakar samman och rosornas krig bryter ut på allvar. LOs roll i samhällsutvecklingen förändras radikalt och 1990-talet framträder som den kanske mest dramatiska perioden i LOs historia. Författarna följer utvecklingen till mitten av 1990-talet. Det är en tid då LO likt andra organisationer och institutioner står med ett ben i den gamla svenska modellens industrisamhälle och ett i den nya tidsåldern, som bärs upp av den tredje industriella revolutionen. Med sina starka rötter i det svenska 1900-talet formas så LOs framtid i det nya 2000-talet.

Boken är rikt illustrerad, huvudsakligen med bilder från LOs bildarkiv.