Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Sápmitrilogin
Antal sidor
428
Utgivningsdatum
2023-01-23
Förlag
Romanus & Selling
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
34 x 210 x 140 mm
Vikt
635 g
SAB
Hc
ISBN
9789189051362

Straff

(27 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-01-23
239
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Straff är en roman som berör på djupet - läs den!"/Kenneth Gysing, Femina

"En rörande och berörande berättelse som går rakt in i hjärtat."/Monika Luiksaar Lund, Norrländska Socialdemonkraten

"... kunde jag jojka skulle jag göra det över en mycket gripande och lärorik berättelse."/Göran Greider, Aftonbladet

Efter den stora succén med "Stöld" är Ann-Helén Laestadius tillbaka med "Straff" - en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer.

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

"Straff" är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Straff
 2. +
 3. Stöld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stöld av Ann-Helén Laestadius (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Straff. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Straff
  Björn Stefan Brodin, 4 juli 2023

  Magiskt bra. Har läst Stöld och den var också bra. Spännande och trollande som får en att bara vilja läsa mer och mer och inte sluta

 2. 4+ av 5
  Bokdjungeln, 4 juni 2023

  Det är helt otroligt! Liknande känslor infann sig nu som när jag läste Stöld, den första boken i Sápmitrilogin. Jag blir förskräckt, ledsen och förbannad över hur vi har och fortfarande behandlar samerna. Att jag som är uppvuxen i Gävle inte har mer kunskap kring detta ursprungsfolk är ledsamt. Jag hoppas dock kunna lära mina barn bättre.
  Men om vi fokuserar på denna bok så tycker jag nog att den första boken är snäppet vassare än denna. Men det handlar nog främst om att jag upplevde att ... Läs hela recensionen

 3. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 16 februari 2023

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - För ungefär två år sedan så läste jag författaren Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna, Stöld, och jag tyckte att den var helt fantastiskt bra. Nu har jag läst hennes andra roman, Straff, och den var nästan lika bra den. Jag kanske tyckte något lite mer om den första boken, men den här boken är ändå helt klart värd att få högsta betyget. Mycket välskriven, gripande, intressant, och berörande. Jag kan varmt rekommendera båda böckerna, Stöld och Straff för sta... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ann-Helén Laestadius