Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
143
Utgivningsdatum
2020-02-13
Förlag
Idus Förlag
Medarbetare
Lundquist, Alexandra (form)
Dimensioner
210 x 140 x 10 mm
Vikt
212 g
SAB
Vem,Lz Bylund, Henrik
ISBN
9789189055933
Du måste tala om för barnen att jag älskar dem (häftad)

Du måste tala om för barnen att jag älskar dem

(5 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2020-02-13
196
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
"Smärta är inte rätt ord. Det är något annat. En skärseld. Ett inferno. Brinnande olja täcker min kropp och rinner ned i min hals. Någon hugger knivar i mina ögon. Jag ser ingenting men känner hur brännblåsorna spricker som korvar som legat för länge i stekpannan. Del för del slutar jag fungera. Snart finns jag inte längre. Hur kan de inte förstå? Varför gör de ingenting?!"
Orden är Henriks, som inifrån sitt helvete berättar hur det känns när kroppen täcks av brännskador, när skinnet ramlar av i stora sjok och hans kropp stänger ner, organ för organ och sinne för sinne.

Under påskveckan 2017 gick 37-årige Henrik Bylund från att vara helt frisk till att vara döende. Från att vara en stark och glad trebarnsfar till att vara allvarligt brännskadad på både utsidan och insidan av kroppen.

Efter att i flera dagar ha kämpat för sitt liv utan att få hjälp, fick han till slut diagnosen Toxisk Epidermal Nekrolys, ett medicinutlöst sjukdomstillstånd som drabbar färre än en per miljon och år. När Henrik lades i respirator saknade han hud på 85 procent av kroppen och hade öppna sår på alla slemhinnor och på ögonen. I Henriks fall var det ett receptfritt läkemedel som utlöste de allvarliga brännskadorna.

För Henrik, hans fru Pia-Lotta och de tre barnen vändes hela livet upp och ned och de kastades in i en tillvaro präglad av skräck, utsatthet och vanmakt. Men mitt i allt kaos fick de också uppleva medmänsklighet, lojalitet och stark vänskap.

" ... Texten bygger både på Pia-Lottas dagboksanteckningar under tiden för makens insjuknande och på de intervjuer som Marika gör med deras tre barn och andra personer som har varit betydelsefulla för familjen. Skrivprocessen blev viktig för att kunna hantera krissituationen, att verbalisera de känslor som familjen hade och för att hantera livet som till stora delar präglades av rädsla, vanmakt och hopplöshet. Du måste tala om för barnen att jag älskar dem är mycket öppenhjärtigt skriven, berättelsen berör och engagerar. Texten ger kraft och har, trots dess svärta, en vital nimbus."
Publiceras i BTJ-häftet nr 7, 2020. Lektör Maria Fridstjerna
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Du måste tala om för barnen att jag älskar dem
 2. +
 3. Långt hemifrån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Långt hemifrån av Cathy Glass (inbunden).

Köp båda 2 för 386 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Du måste tala om för barnen att jag älskar dem. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Smärtsam och sorglig men full av kärlek!
  Boktanten, 30 december 2020

  Oj, vilken bok, så full av känslor, hopp och förtvivlan. Man får sig verkligen en tankeställare, livet är skört och allt kan förändras på bara några timmar av, som i detta fallet, vanligt receptfritt läkemedel.

  Boken är välskriven och lättläst i den bemärkelsen att den inte är så tjock och att det går snabbt att läsa. Men känslomässigt är den allt annat än lätt. Det händer flera gånger att jag får torka tårarna som rinner nerför mina kinder.

  Pia-Lotta berättar både sakligt o... Läs hela recensionen

 2. Gripande berättelse
  Lollos bokhörna, 22 juni 2020

  Jag sträckläste boken, hade svårt att lägga den i från mig. Det är en bok om mycket smärta men också om en väg tillbaka från något hemskt. Boken handlar om Henrik, 37 år, som går från att vara fullt frisk till att några dagar senare vara döende med brännskador över hela kroppen. Allt orsakat av ett receptfritt läkemedel.
  Det här är en sann berättelse, en gripande historia som har kunnat skrivas tack vare Pia-Lottas dagboksanteckningar från tiden då hennes man är sjuk. Familjen kastas in i... Läs hela recensionen

 3. En stark och gripande historia

  Henrik är 37 år gift med Pia-Lotta och de har tre barn tillsammans. Från att vara helt frisk ena dagen så blir Henrik så sjuk att han är döende, han kämpar för sitt liv i flera dagar innan han får en diagnos - Toxisk Epidermal Nekrolys en sjukdom som drabbar mindre en person per miljon och år. Han läggs i respirator och han saknar hud på 85% av kroppen. Varför blev det så här? I Henriks fall var det ett receptfritt läkemedel som utlöste de allvarliga brännskadorna.

  Detta är en sann b... Läs hela recensionen

 4. Påminnelse om att inte ta livet för givet
  Madeleine, 16 februari 2020

  Oj. Jag blev helt tagen av den här berättelsen. Kunde inte lägga ifrån mig boken förrän jag hade läst ut den och det första jag gjorde då var att gå och krama mina barn. Hårt. Så snabbt livet kan förändras ...

  Berättelsen visar också vad verklig vänskap är och det var underbart att läsa om vilka fantastiska människor familjen har runt sig.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Ingen fattar

  Marika Rasmusson, Jenny Lilia

  Denna bok innehåller starka känslor av förtvivlan, maktlöshet och sorg. Den handlar om unga som har sondmatats, varit tvångsinlagda i rum som är mindre än fängelseceller, vrålat av ångest och kämpat i flera år mot en sjukdom som slår oerhört hårt....

 • Ingen fattar

  Marika Rasmusson, Jenny Lilia

  Denna bok innehåller känslor av förtvivlan, maktlöshet och sorg. Den handlar om unga som har sondmatats, varit tvångsinlagda i rum som är mindre än fängelseceller, vrålat av ångest och kämpat i flera år mot en sjukdom som slår oerhört hårt. Men de...