Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2020-05-20
Förlag
Mondial
Dimensioner
216 x 149 x 29 mm
Vikt
496 g
SAB
Oepa,Lz Al Asim
ISBN
9789189061156
Familjen (inbunden)

Familjen

(250 röster)  |  Läs 44 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-05-20
239
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Familjen Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2020

Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare.

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det »parallella samhället«.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem -- en gång för alla.

*

Johanna Bäckström Lerneby är journalist och författare. Hon har mottagit Stora Journalistpriset i kategorin »Årets berättare« och nominerats till en Guldspade i klassen »Bok« för Handelsvara: Kvinna.

»Familjen är en bragd. Ett enastående journalistiskt arbete som måste få genomgripande betydelse ... Den ihärdighet hon visar med sin enorma research, den glöd som pyr under det här reportaget, gör boken magnetisk. Det går inte att släppa den. Jag läser var jag går och står tills den är slut. Och jag är omtumlad. Det här är också Sverige.« Maria Schottenius, Dagens Nyheter

»Ett reportage från en verklighet få av oss känner annat än genom rubriker i pressen. Det är bara att buga och tacka.« Stina Oscarson, Svenska Dagbladet

»Borde vara obligatorisk läsning för dem som anser att man på något vis gör de svenska utsatta områdena en tjänst genom att hålla polisen borta därifrån.« DN Ledare

»Krocken, för att inte säga kollapsen, mellan staten, det svenska samhället, och bland annat denna familj är total. Det ger en bild av det explosiva tillståndet i landet.« Janne Josefsson

»En systematisk och mycket läsvärd genomgång av hur en familj håller ett samhälle i skräck ... Den borde läsas av alla vars arbete rör kriminella. Det är en avslöjande historia om hur parallellsamhällen i fungerar i praktiken.« Smedjan/Timbro

»Läs boken ... Om du någon gång under läsningen kommer på dig med att tro att du läser en kriminalroman, håll upp en stund och påminn dig om att det är en reportagebok. Här finns inga fantasier eller överdrifter.« Proletären
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Familjen
 2. +
 3. Spelkungen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spelkungen av Johanna Bäckström Lerneby (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 44 recensioner av Familjen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Väldigt intressant
  Charlotta77, 5 september 2021

  Väldigt intressant och välskriven historia, som trots att den är en reportagebok är svår att lägga ifrån sig. Gav mkt insikter för mig och möjligheter att bättre förstå min samtid.

 2. Familj på gott och ont

  Visst kan familjen vara en trygghet, men denna bok visar något helt annat¿ Att ställa upp för varandra men ha helt andra regler än vad som gäller i samhället.

 3. Intressant reportage
  Fredrik, 4 maj 2021

  Dagsaktuellt ämne, gängkriminallitet, parallella klanstrukturer mm. Man tror först att det är en krimroman tills man mer inser att det är taget som jornalistiskt arbete av verkligheten utifrån vad som har rapporterats av media. Jag var väldigt engagerad i läsandet och tycker den var bra.

 4. En annan inblick i vårt samhället
  Julia , 22 april 2021

  Tycker absolut det är en läsvärd bok, som gör att man kan få en annan förståelse för hur komplext vårt samhälle kan vara.

 5. I Sverige!
  Karin , 5 april 2021

  Boken år omskakande på många plan. Ger en bild av livet och hur det levs i vårt land idag.Ger möjlighet till värdefulla samtal mellan generationer.

 6. Modig undersökning
  Ingrid Nettervik, 30 mars 2021

  Imponerande att Johann Bäckström kunnat göra denna klargörande undersökning och att hon vågat skri boken med tanke på ville sorts personer den handlar om. Var mycket intressant att läsa. Jag har gett bort boken till en blivande polis.

 7. Skrämmande läsning
  Kröjs, 30 mars 2021

  Egentligen en skrämmande läsning. Även om jag bott i Göteborg i över 60 år (en annan del av stan) hade jag inte en aning om detta. Alla heder åt författaren Johanna Bäckström Lerneby.
  Rekommenderas att läsa!

 8. Riktig bra inblick i vårt samhälle av idag.
  Solveig Selin, 8 mars 2021

  Väldokumenterat och dessutom berättat av en person som varit nära dessa människor i Sveriges skuggsamhälle gör det mycket intressant. Rekommenderas varmt.

 9. En tragisk historia.
  Lars Kronqvist, 25 februari 2021

  Tyvärr säkert en sann historia om vad som ligger bakom alla skjutningar och sprängningar i förorterna.
  Hur en familj kan leva på våra pengar och leva rövare samt sätta hederliga invandrare i en svår situation.

 10. Spännande
  Aniko Borsicka, 5 januari 2021

  Väldigt spännande! En bok jag inte ville lägga ifrån mig, ville bara läsa mer och mer. Johanna är en bra författare. Rekommenderar!

 11. Tveksam
  Carina Larsson, 15 december 2020

  Beskrivningen av familjens kriminella aktiviteter spretar åt olika håll, svårt att hålla en röd tråd, författaren borde ha börjat med historiken kring familjen , deras värderingar och varför dom flydde till Sverige
  Boken hoppar fram och tillbaka

 12. Måste läsas
  Birgitta Engman, 10 december 2020

  En bok alla borde läsa för att få en bakgrund till den pågående gängkriminaliteten i Sverige! Komplexiteten att leva i ett mångkulturellt samhälle där lagstiftningen inte har hängt med och uppdaterats!

 13. Som en kriminalroman
  Stefan Lillieberg, 30 november 2020

  Familjen berättar om en värld med hot och våld på ett spännande sätt.
  Men också skrämmande eftersom det är på riktigt och inte påhittat.

 14. Så ser det ut
  Bo Jarent Olström, 20 november 2020

  En berättelse om verkligheten som många inte känner till och som många inte vill erkänna att den finns till
  En bok att läsa för alla beslutsfattare inklusive politiker och lagstiftare Man blir förbannad på hur slappt och naivt det är i samhället i dag med lagar från 50 talet som inte har anpassats till dagens samhälle
  En verkligt bra bok

 15. Angelägen bok.
  Annika, 3 november 2020

  Djupgående redovisning av ett mycket aktuellt ämne. Ger insikter om en okänd värld. Författaren har gedigna kunskaper i ämnet och redovisar dem på ett läsvärt sätt.

 16. Viktig bok, läs den!
  Vitsippan, 29 oktober 2020

  Här får man som läsare en inblick i hur lagen tas i egna händer.
  Hur man medlar och gör upp inom klanen i en rad brott.
  Hur det är för de människor som utför brotten och de som drabbas av hot och utpressning.
  Författaren skriver på ett sätt som är lätt att förstå.

 17. Viktig bok
  Ajv, 20 oktober 2020

  Skrämmande läsning om hur klanerna etablerar sig i det vanliga samhället. Efter att ha läst sista sidan så är man helt utmattad och skräckslagen över vetskapen att detta är en unik företeelse i Skandinavien.

 18. Väldigt bra bok om dagens verklighet i Sverige
  Joacim Lindbäck, 14 oktober 2020

  Alla behöver läsa den och samhällets skyddsmekanismer måste förstärkas för att ge myndigheter möjlighet att hitta fuskare och de som kringår systemet.

 19. Ett gediget tidsdokument om klansamhälle
  Christine Ljungblad, 13 oktober 2020

  ⭐⭐⭐⭐⭐
  Titel:Familjen
  Författare: Johanna Bäckström Lerneby
  Genre: reportage

  Familjen handlar om just en familj i Göteborg (med internationella förgreningar) som agerar moralens väktare med mafffiametoder. Tidningsrubriker och inslag på nyheterna blir fördjupade med den här boken och jag kan bara konstatera att jag vet så lite. Det är bara en pendeltesa bort men känns som att det handlar om ett helt annat land.
  Bäckström har gjort s... Läs hela recensionen

 20. Sveriges mörka sida...
  Linus Karlsson, 12 oktober 2020

  Oerhört viktig bok för alla att läsa. Skildrar hur vårt välfärdssamhälle sakta bryts ner och vad som händer när ansvariga väljer att blunda.

 21. Klansamhället
  Helene Thorstensson, 29 september 2020

  Viktigt dokument. Viktigt med journalistisk granskning av samhället. Dock för lång/ många sidor. Inget nytt utöver det som redan beskrivits i pressen.

 22. Synnerligen Lärorik
  Carl-E, 28 september 2020

  Den här boken är en ögonöppnare för okunniga svenskar som tror att hela världen funkar som i Sverige!
  Genom denna ökar vår förståelse för svårigheten att införliva andra kulturer i vårt samhälle.
  Den bör läsas av alla politiker!

 23. Viktig samhällsinformation som alla bör ta del av.
  Henning Höjer, 23 september 2020

  Boken visar på ett mycket trovärdigt sätt hur vi som medborgare länge har blivit förda bakom ljuset av såväl media som politiker om tillståndet i nationen när det gäller kriminalitet och rättsosäkerhet. Vad som saknas i boken är en mera ingående skildring av hur vi i den övriga befolkningen bidrar till kriminalitet genom att ha en överslätande inställning till alla som köper narkotika, cigaretter, sprit och uppenbart stöldgods från bl.a. de kriminella gängen.
  Förekomsten av egna speciella... Läs hela recensionen

 24. Klaner eller....?
  Anna Birgitta (Dalarna), 23 september 2020

  Ett beundransvärt arbete ligger bakom boken.
  Nu säger polis- och andra myndigheter att man känt till klanerna och deras olagliga verksamhet länge.
  Då kommer frågan om varför det kommit fram långt tidigare.

  Beror det på att man inte vill bli beskyllda för att ha egna, dolda syften? Mer pengar, mer personal....

  Eller har det förts fram men ignorerats?

  Bra gjort av författarinnan att ge sig in i detta getingbo

 25. Skrämmande dokumentär
  Martin Augustsson, 22 september 2020

  "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby är en skrämmande dokumentär om hur ett släktnätverk med kriminella metoder och strategier håller invånarna i stadsdelen Angered i schack. Boken skildrar också polisen och andra myndigheters metoder och samarbete för att om möjligt ta tillbaka kontrollen och kunna skapa trygghet åt invånarna. Angered har utvecklats till en stadsdel där samhällskontraktet med invånarna i princip har kollapsat. Journalisten Johanna Bäckström Lerneby har gjort ett enaståend... Läs hela recensionen

 26. Utmärkt samhällsskildring!
  Kerstin claesson, 21 september 2020

  Det framgår med stor tydlighet att Johanna B L lagt ett stort journalistiskt arbete som grund för boken. För många svenskar är beskrivningen av denna verklighet en ögonöppnare, medan för dem som lever i de utsatta områdena är den en dagsverklighet. Tack för att vi får ta del av denna bok med dess noggranna beskrivningar av ett Sverige med paralella rättsystem.

 27. Fakta
  Nils Enar Christer Jendrén, 21 september 2020

  Här finns de fakta som politikerna säger sig inte har varken hört eller läst nånstans. Borde läsas av dem. man kan ju tänka sig att det blir en julklapp till var och en

 28. Utbildande och enkelt berättande
  Emil Hellman, 19 september 2020

  Här får vi en renommé om hur klaner är uppbyggda och hur de verkar i Sverige. Enkelt språk och lättillgängligt berättande. En bok som alla lätt kan ta sig igenom. En samtida berättelse om hur det är i Sveriges mest utsatta förorter.

 29. Facit på det mångkulturella
  Bo Widfeldt, 19 september 2020

  Nu kommer sanningen om migrationen.
  Här beskrivs följden av nya kulturer som infiltreras i samhällets olika instanser.
  Polisen har berättat om sin vetskap och politikerna är nu skakade.
  Debatterna kommer att helt förändras efter denna bok. Den mesta sanning jag läst på länge.

  Bo Widfeldt

 30. Bra belysning av ett stort problem
  John Erik Sjöberg, 17 september 2020

  Då jag i många år som volontär arbetat ideellt med integration i Göteborg och genom det arbetet mött klan/familjestrukturer som agerat vid sidan av det etablerade (gällande) samhällssystemet var det med stort íntresse jag läste boken. Förhoppningsvis kan boken väcka fler av oss som bott här länge eller alltid att engagera sig integrationsfrågor och bättre lära känna och förstå sina nya grannar och på sikt medverka till att en minskande segregering. Förutom alla myndigheter måste även Civilsa... Läs hela recensionen

 31. Synnerligen avslöjande och läsvärt!
  Thommy Gustavsson, 16 september 2020

  En orädd författare som visar hög integritet och stort civilkurage genom saklig skildring av organiserad brottslighet och samtidigt samhällets totala flathet vad gäller skydda hederliga arbetande medborgare. Texten är dessutom väldigt välskriven! Jag sträckläste boken på en dag.

 32. Om boken "Familjen"
  Magnus Brynjer, 15 september 2020

  Förf. har lagt ned mycket arbete på att dokumentera den styrande familjen i Angered. Det är av vikt att sådana böcker skrivs - inte minst för att uppmärksamma riksdagsledamöter, övriga politiker och beslutsfattare samt allmänheten på hur det går till när en familj tar över i landets utanförskapsområden. Det framgår tydligt hur förankrad fmiljen är i de livsmönster som finns i Melelrsta Östern och övriga MENA-stater.
  Boken saknar referenser till domar och andra offentliga handlingar. Den... Läs hela recensionen

 33. Skurkanas paradis
  Jarmo Tolkki, 15 september 2020

  Mycket trovärdigt brättelse on Ali-Khan familjen och att jag kommer mycket väl ihåg mordet på fotbollsplan i Gårdsten för att jag bodde hela 46-år i området och fick vara med hela förändrigen när de blev skurkarnas paradis

 34. Kulturkrock
  Gunnel Christina Sandgren, 14 september 2020

  En viktig reportagebok för alla som vill försöka första vårt nya Sverige. Vad kan vi kräva av svenska medborgare och av de som har för avsikt att stanna här?

 35. Familjen
  Lars Hultman, 14 september 2020

  Ruskig, men fantastiskt bra!
  Blev tvungen att lägga undan boken tidvis för att hämta mig. Något för våra folkvalda att läsa.

 36. Fiktion eller fakta?
  Jan Sprangers, 14 september 2020

  På omslaget till Familjen står "Ett reportage", och den hamnar i kategorin fackböcker. Samtidigt är det så mycket som inte är fakta, och det hjälper bara marginellt att författaren själv öppet redogör för detta. Familjen som beskrivs är försedd med pseudonym, samtidigt som alla vet vilken släkt det rör sig om och författaren själv vidgår detta i otaliga intervjuer etc. En för berättelsen viktig målsägare är påhittad, förmodligen för att tydliggöra hur kriminaliteten ser ut, och är - om jag fö... Läs hela recensionen

 37. Klan, kriminalitet och heder
  Claes Mikael Bjuhr, 3 september 2020

  En mycket viktig bok. Borde läsas av alla intresserade av utvecklingen i Sverige. Läs gärna även Per Brinkemos böcker om samma ämne.

 38. Familjen
  Ingela, 2 september 2020

  Upplysande hur det kan vara i olika områden. Får veta hur man kan leva i vårt land. Johanna Bäckström Lerneby har gjort ett mycket intressant reportage.

 39. Nutidsfakta
  Eva Widlundh Sjöström, 2 september 2020

  En väldigt läsvärd bok om skilda världar inom samma geografiska gränser. Som uppvuxen i ett demokratiskt samhälle där vi vart fjärde år väljer de som ska representera folkets vilja, och där vi väl kan sägas vara väldigt laglydiga, känns världsåskådningen och livsstilen hos familjen boken handlar om avlägsen och främmande. Men ser vi långt tillbaka i historien i vårt eget land kan klanstrukturer och sätt att lösa "problem"
  kännas igen även härifrån. Man kan säga att två parallella samhälls... Läs hela recensionen

 40. Intressant
  andersandersson, 15 augusti 2020

  En bra reportagebok som är brutalt ärlig med hur det går till. Se även Brinkemos böcker för mer bakgrund. Den första i sitt slag.

 41. Klankriminaliteten är värre än gängkriminaliteten
  Robert Stenkvist, 10 augusti 2020

  Det talas och rapporteras mycket om "gängkriminaliteten". I boken "Familjen" av Lerneby beskrivs en stor familj med många släktingar (Ali Khan). Det är en klan, som ägnar sig åt grov kriminalitet som grov narkotikasmuggling, utpressning, mord misshandel och övergrepp i rättssak. I princip alla som anmäler familjen blir hotade till livet och tar tillbaka sin anmälan, även de som blivit utsatt för mycket grova brott av familjen. Självklart överlappar det vi kallar gängbrottslighet med klankrimi... Läs hela recensionen

 42. Bra
  Anna-Maria , 6 augusti 2020

  Intressant bok men tycker det fattas lite mer djup i den - lite mer grundfakta. Den är inte dålig absolut inte men det känns som det fattas en del i historien.

 43. Bästa true crime jag läst! Rekommenderas
  Kalle , 18 juni 2020

  Helt otroligt bra och spännande bok om maffian i Sverige och hur en maffiafamilj har tagit över en förort och hur de styr. Man får även reda på hur polisen försöker bekämpa dem och hur brottsoffren drabbas.
  Läs den om ni gillar deckare (fast det här är verkligheten)
  En riktig bladvändare. Jag kunde inte sluta läsa. Rekommenderas starkt!

 44. Wow!
  Sara , 10 juni 2020

  Den bästa reportagebok jag läst sedan Klubben. En gripande skildring av en verklighet jag inte ens kunde föreställa mig. Läs den!

Visa alla 44 recensioner

Fler böcker av Johanna Bäckström Lerneby