Frigörelsen : romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2020-04-07
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 160 x 21 mm
Vikt
565 g
SAB
Mat
ISBN
9789189063105

Frigörelsen : romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder

Inbunden,  Svenska, 2020-04-07
271
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder

"Detta är en bok om romer skriven av mig som gadjo (romanes för icke-rom, pluralformen lyder gadje). [ ] För mig har det därför varit väsentligt att i stor utsträckning använda romska källor och bedriva forskning i dialog med de romer jag kommit i kontakt med genom mitt arbete som lärare, forskare och akademisk aktivist inom romska studier sedan 2010. Samtidigt är det en bok med bäring utöver det romska, eftersom den behandlar mänskliga problem som frigörelse och social rättvisa i den emancipatoriska forskningens anda." Så skriver Jan Selling inledningsvis.

Han berättar historiskt om romer i Sverige och internationellt, också om viktiga personer och händelser. Han skriver om kampen för rättvisa och en ständig strid mot antiziganismen, hur statliga kommissioner tillsatts, hur officiella ursäkter och erkännanden tvingats fram. Här visas hur romska utomparlamentariska aktioner uppstått och verkat, liksom hur avkoloniseringen av romska studier sker och hur romska intellektuella själva äntrar scenen.

Hur ser då denna frigörelses förutsättningar ut i Sverige och i andra länder? Det är en av de frågor som diskuteras här. Den aktuella tiggeridebatten belyses också.

I efterordet tar två ledande romska röster själva till orda: Soraya Post och Hans Caldaras. Frigörelsen är en ny typ av bok i Sverige som behandlar romernas situation.

Jan Selling är forskare, docent vid Södertörns högskola och författare bl.a. till boken Svensk antiziganism. Fördomens kontinuitet och förändringens förutsättningar (2013). Under åren 1992-2002 var han frilansjournalist och student i Berlin. 2015-2019 var han curator för den internationella kunskapsplattformen romarchive.eu.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Frigörelsen : romers och resandes emancipation i Sverige och andra länder
  2. +
  3. Professionell klimatbevakning - Guide för en konstruktiv journalistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionell klimatbevakning - Guide för en ko... av Anders Bolling, Svenolof Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 520 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Selling

  • Romani Liberation

    Jan Selling

    Centered on the trajectory of the emancipation of Roma people in Scandinavia, Romani Liberation is a powerful challenge to the stereotype describing Romani as passive and incapable of responsibility and agency. The author also criticizes benevolen...