Boken om Wanja : ett färgstarkt designliv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2020-05-27
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
290 x 220 x 25 mm
Vikt
1052 g
SAB
Ibz Djanaieff, Wanja
ISBN
9789189063129

Boken om Wanja : ett färgstarkt designliv

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-05-27
379
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ett färgstarkt designliv

Wanja Djanaieff har gjort stora insatser för svensk design, bland annat som formgivare och professor vid Konstfack.

Wanja Djanaieffs formgivarliv har varit mer innehållsrikt än de flestas. Hennes verksamheter har spänt över allt från mönsterformgivning till industrin, kläddesign, hantverk, textil konst, gestaltning av utställningar, egna och andras. Hon har forskat fram nya tillämpningar av textila råvaror och gamla hantverkstekniker. Hon har varit och är konstnär, mentor, föreläsare och en gudabenådad pedagog.

Boken om Wanja är inte bara en bok om en person med outsinlig kreativitet. Den berättar också vad som hände inom den svenska textilindustrin under 1960- och det tidiga 1970-talet, om hur klädmodet förändrades, hur handeln tog kommandot i designutvecklingen och om nya idéer kring varusortimentet på 1970-talet, om hur SJ och andra företag använde sig av profilskapande formgivning kring år 1980, om formgivares talanger som företagare, om förnyelsen av Hemslöjden från 1980-talet och framöver, om kulturarvets betydelse för modern design och om hur erfarenheter från ett område kan befrukta andra sammanhang.

Textil, mönster, rum har varit det nav hon rört sig kring. Listan på de textilindustrier hon samarbetat med är lång. Frågan är snarare vilka hon inte arbetat för. Själv talar hon om sitt brokiga designliv .

Wanja beskriver en egentligen osannolik framgångssaga. Mot alla odds blev hon en av Sveriges främsta textila formgivare och en outtröttlig idéspruta.

Sommaren 2020 kommer Marabouparken i Sundbyberg att visa en utställning om Wanja Djanaieff.

Kerstin Wickman är författare och journalist, prof.em., bosatt i Stockholm. Wickman har varit den kanske mest anlitade skribenten under de senaste decennierna när det gäller konsthantverk och form. Hon medverkar i fackpress och dagstidningar, har utgivit en rad böcker och varit lärare vid Konstfack.

-------------

"Boken är ett praktverk" Frida Arnqvist Engström, Kurbits
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Boken om Wanja : ett färgstarkt designliv
  2. +
  3. Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk av Felix Granander, Henrietta Westman (inbunden).

Köp båda 2 för 628 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Boken om Wanja : ett färgstarkt designliv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ett färgstarkt designliv, en färgstark bok.
    Synnöve Christina Borup, 1 oktober 2020

    Ännu en välskriven bok av denna otroligt kunniga kvinna Kerstin Wickman. Den är en fröjd att läsa inte bara för ögat med alla färgglada bilder utan även en härlig igenkänning för oss som "var med". Ja, som design och klädintresserade. Duktiga kvinnor med både penna och sax. Boken är en bra påminnelse till alla unga om att det krävs hårt arbete förutom talang för att lyckas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kerstin Wickman