Romanen och tattaren : bilden av resandefolket i svensk skönlitteratur 1842 till 2018 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
310
Utgivningsdatum
2021-01-21
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 160 x 28 mm
Vikt
616 g
SAB
G.096z Resande (folk),Gc.01
ISBN
9789189063457

Romanen och tattaren : bilden av resandefolket i svensk skönlitteratur 1842 till 2018

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-01-21
301
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Bilden av resandefolket i svensk skönlitteratur 1842 till 2018

Resandefolket har nästan aldrig fått vara med i böcker för sin egen skull och har sällan fått huvudroller. De har plattats till för att fullgöra stereotypens grundläggande uppgift: att spegla huvudpersonerna och deras problem. Det har, enligt stereotypens logik, oftast skett genom att "tattarna" fick utgöra förskräckande avvikelser från det normala eller något exotiskt och lockande. På så sätt normaliserade de det normala. De skapade trygghet eller kanaliserade längtan.

Redan när den svenska romanen fick sitt breda genombrott fick resande- eller romanifolket en plats i den. De resande benämndes "tattare" och fogades in även i de stora, kanoniserade författarskapen, allra först i Carl Jonas Love Almqvists Tre fruar i Småland från 1842.

"Tattar"-motivet lever kvar i svensk skönlitteratur. Ofta är bilden av "tattarna" lika förgrovad och förenklad som förr. Men undantag finns. Bland de böcker som visar gedigna kunskaper om gruppens historia utmärker sig Sven Rosendahls Gud fader och tattaren som utkom redan 1951 och Ragnar Järhults Andreas och Emilia. En tattarroman (1984).

I den här boken följs "tattar"-motivet genom drygt åttio skönlitterära prosaverk skrivna av flera stora namn i den svenska litteraturhistorien: August Strindberg, Stig Claesson, Eyvind Johnson, Majgull Axelsson, Kerstin Ekman, Sara Lidman med flera. Verken relateras alla till det som är känt om resandefolkets historia och kultur.

Magnus Berg är etnolog och museolog. Han har skrivit ett tiotal böcker i olika ämnen. Två av dem - Ett ömmande hjärta och Boken om Popp och hans mamma Alice - berör aspekter av resandefolkets historia.

På Carlsson Bokförlag har han utkommit med Hudud - Ett resonemang om populärorientalismens bruksvärde och världsbild (1998), Där hemma, här borta - Möten med Orienten i Sverige och Norge (2001), Förlåta men inte glömma - Röster om rasism, nationalism och det mångkulturella samhället i Namibia och i Sverige (2004) samt Politikens riktning och tidens gång - Erfarenheter och förståelser av systemskiftet i svensk politik (2006).

-----------------------------

"Hans bok var ett nöje att läsa." Gay Glans, Internationalen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Romanen och tattaren : bilden av resandefolket i svensk skönlitteratur 1842 till 2018
 2. +
 3. Finskt blod, svenskt hjärta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Finskt blod, svenskt hjärta av Kai Latvalehto (häftad).

Köp båda 2 för 499 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Romanen och tattaren : bilden av resandefolket i svensk skönlitteratur 1842 till 2018. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Romanen och tattaren av Magnus Berg
  Göran Johnsson, 25 april 2023

  Väldigt bra bok att använda som uppslagsbok, jag har sen tidigare följande böcker. Gud fader och tattaren av Sven Rosendahl. De våra av Lars Andersson. Vidare har jag, Studier i den sociala kontrollen i Östmark, Carl-Erik Måwes doktorsavhandling från 1958.

  Vidare har jag samma problem som Magnus Berg och Lars Andersson med de 17 ifyllda blanketterna tillhörande Östmarks socken. Från Tattarinventeringen 1943-44, som Måwe lånat och ej lämnat tillbaks.

  Carl-Erik Måwe anger 16 s... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner