Lisa Bauer : tecknare och glaskonstnär (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
186
Utgivningsdatum
2021-10-13
Förlag
Carlsson
Dimensioner
259 x 201 x 29 mm
Vikt
932 g
SAB
Ibz Bauer, Lisa
ISBN
9789189063570

Lisa Bauer : tecknare och glaskonstnär

Inbunden,  Svenska, 2021-10-13
349
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Tecknare och glaskonstnär

Lisa Bauer (1920-2003) livnärde sig på teckning, sina illustrationer, sin förmåga att omsätta form, färg och volym på det tvådimensionella pappret. Hon blev sällsynt skicklig på att återge växter av alla slag på ett alldeles eget lekfullt och konstnärligt sätt. Det sprakar om teckningar och akvarellmålningar.

Lisa Bauers konstnärskap förde henne in på olika banor. Hon var aldrig fast anställd, utan frilansarbetande. Hon hjälpte arkitekter att visualisera deras projekt i stora perspektivritningar långt innan datorer fanns. Uppdragen gjorde henne synlig både inom växt-och kulturkretsar, vilket ledde till lite udda uppdrag, som till några mönster för gardiner och möbeltyger. Den stora insatsen blev emellertid när hennes känsliga teckningar översattes av glasgravörerna på Kosta glasbruk under framförallt 1970-1980 talen och i samarbetet med formgivaren Sigurd Persson. Hennes sista stora glasarbete var Mariafönstren i korgången i Linköpings domkyrka invigt 1998.

Lena Holger är författare, konstvetare och museiman. Hon är känd för sin expertis och sin förmåga att ge kontext till de ämnen hon undersöker och skapa nya intressanta perspektiv. Lena Holger har varit chefsintendent vid Nationalmuseum i Stockholm, arbetat som frilans kurator och skrivit flera böcker om konstnärer och deras konstnärskap. Hon är ledande expert om Helene Schjerfbeck, som hon har skrivit ett flertal böcker om. Den omfattande brevboken "Helene Schjerfbeck - Och jag målar ändå" gavs ut 2011 och senast skrev hon en sammanfattande biografi om Schjerfbeck för Konstmuseet Ateneum, Helsingfors 2016. Lena Holger har även skapat ett stort antal kultur- och konstutställningar på olika håll i Norden. På Prins Eugens Waldemarsudde sammanställde hon 2008 utställningen om Helmer Osslund och gav ut biografin om honom. 2016 gav hon ut en bok om den finländska konstnären Ellen Thesleff och producerade en utställning på Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm och 2017 kom boken om målaren Hélène Vejrich.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lisa Bauer : tecknare och glaskonstnär
  2. +
  3. Hillbilly : en familj och kultur i kris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hillbilly : en familj och kultur i kris av J D Vance (inbunden).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lena Holger