Inte bara spioner : Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2021-10-27
Upplaga
2
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 160 x 30 mm
Vikt
835 g
SAB
Sei,Kfah.55
ISBN
9789189063792

Inte bara spioner : Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-10-27
318
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor


Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget

Inte bara spioner handlar om människoöden under kalla kriget. Om hemliga förbindelser och värvning av svenska agenter. Om den hemliga östtyska underrättelsetjänsten Stasis aktiviteter här i landet.

Redan när boken publicerades första gången 2011 väckte den uppmärksamhet. Avslöjandena var så provocerande att Säpo anmälde Birgitta Almgren för brott mot tystnadsplikt, men lyckades inte stoppa boken. Justitiekanslern beslutade att inte väcka åtal. Det fanns inget brott. Istället har boken lästs, diskuterats och tryckts till i omgångar. Därför utkommer den här i en starkt utökad och reviderad upplaga med ytterligare faktauppgifter. Almgren presenterar nu DDR utförligare och vad det stod för, landet som inte längre finns. Däremot finns de till synes outtömliga Stasiarkiven kvar, där Almgren fortsatt gräva fram graverande uppgifter.

Inte bara spioner är politisk historia, en påtaglig påminnelse om att även Sverige utgjorde en bricka i ett större spel.

Birgitta Almgren, författare, professor emerita i tyska med historisk inriktning vid Södertörns högskola. Ingår sedan 1998 i internationella nätverk och forskningsprojekt kring Sveriges relationer till Nazityskland och DDR. I en rad böcker har hon dokumenterat sig som en av de viktigaste forskarna i ämnet. Hon har utgivit flera böcker på Carlsson Bokförlag, nu senast Krossade illusioner - Fallet Hermann Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933-1945 (2019).

____

Vid en utomhusbrasa står en kvinna med bingar av pappersdokument i händerna. Hon kastar några åt gången in i elden Men hon bränner inte pappren för att värma sig, utan för att hon är tvingad. Kvinnan är professor och ålagd att förstöra alla sina forskningsunderlag. Bränningen är dokumenterad på bild och kvinnan på fotot heter Birgitta Almgren Christoph Andersson, Sydsvenskan

Genom att samköra data från olika källor har Almgren kunnat teckna profiler av de misstänkta som får många av Säpos avskrivningar att te sig minst sagt förhastade. Författaren är alls ingen inkvisitor; hon är på jakt efter sanningen. Det är lätt att dela hennes upprördhet. Erik Bergqvist, Hufvudstabladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Inte bara spioner : Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 407 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Inte bara spioner : Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket tänkvärd bok!
  Emperor, 28 augusti 2022

  Det här är en genomgång av en enskild forskare som hittar många aspekter som inte uppmärksammats i media eller ordentligt av vårt Säpo över infiltrationen av vår demokrati. En demokrati är med nödvändighet öppen, vilket ger diktaturerna stora möjligheter till påverkan och informationsinhämtning.

  Birgitta Almgren ger en tänkvärd översikt över hur Stasi agerade, något vi vet om då man lyckats rädda häpnadsväckande mängder material, men som vi aldrig kommer att få reda på hur de stora ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Birgitta Almgren