Det snöar i mitt hjärta : Jascha Golowanjuk - berättaren som teg (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2021-11-04
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 140 x 20 mm
Vikt
464 g
SAB
Gcz Golowanjuk, Jascha
ISBN
9789189063822

Det snöar i mitt hjärta : Jascha Golowanjuk - berättaren som teg

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2021-11-04
319
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jascha Golowanjuk var flykting, jude, homosexuell och en av våra första invandrarförfattare. I Det snöar i mitt hjärta möter vi hans erfarenheter av antisemitismen i Sverige, av homofobin och motviljan mot dem som inte passade in i folkhemmets trånga normer.

Samtidigt tog Golowanjuk till sig det svenska språket och var i årtionden en pålitlig försäljningssuccé för bokförlaget Wahlström & Widstrand. År efter år kom en "årets Golowanjuk" lagom till julhandeln, men lika säkert som säljframgångarna var den nedgörande kritiken. Golowanjuk tilldelades en roll som "främmande fågel". Osvensk som konstigt kaffe utomlands.

Under andra världskriget föraktades han som jude och utlänning av högern och pekades ut som ledare för en judisk, homosexuell flyktingliga. Han blev en måltavla för vänsterns kamp mot homosexualitet på 1950-talet. Under proggens era förlöjligades hans skildringar av blodtörstiga bolsjeviker. Hans liv i Sverige är en katalog över svenskt hat.

Golowanjuks liv skildrar ett judiskt öde i Europa, i Sverige. Ett främlingskap och en längtan efter kärlek och bekräftelse.

Per Enerud är frilansjournalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Han har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Han har även arbetat inom internationella organisationer i Georgien, Ukraina, Moldavien och Palestina. I sitt författarskap har Per Enerud intresserat sig för beröringspunkter mellan det ryska och det svenska: det svenska i Ryssland och det ryska i Sverige, både i historia och nutid. Han har sökt efter människorna vid dessa beröringspunkter. Vittnena till de rysk-svenska mötena och konflikterna. Det snöar i mitt hjärta är Per Eneruds fjärde bok på Carlsson Bokförlag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det snöar i mitt hjärta : Jascha Golowanjuk - berättaren som teg
  2. +
  3. Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Främmande fåglar : Jascha, mormor och jag av Jessica Haas Forsling (inbunden).

Köp båda 2 för 567 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »