Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
432
Utgivningsdatum
2021-10-22
Förlag
Carlsson
Dimensioner
245 x 175 x 38 mm
Vikt
1298 g
SAB
Lz Söderblom, Staffan
ISBN
9789189063907
Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma (inbunden)

Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma

(14 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-10-22
311
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
 

Nytt ljus i ett trauma

Raoul Wallenbergs öde och mystiska försvinnande i ett Ungern i upplösning mot slutet av andra världskriget tillhör efterkrigstidens mest omskrivna och omdebatterade politiska händelser. Många böcker och än fler artiklar har skrivits, både i Sverige och utomlands. Gåtan är fortfarande olöst.

Ambassadör, på den tiden kallad minister, Söderblom var i slutet av världskriget stationerad i Moskva. Den 16 januari 1945 fick han ett telegram som sa att Wallenberg var "satt under sovjetiskt beskydd" i Ungern. Den sovjetiska regeringens position försköts dock omgående till att närmare information om svensken saknades. Under ett och ett halvt år försökte Söderblom ihärdigt ta reda på vad som hänt Wallenberg. En undersökning som kulminerade med att han - som den ende enskilde svensk någonsin - fick förhandla med Josef Stalin. Audiensen resulterade i att ryssarna ett år senare, den 18 augusti 1947, officiellt meddelade att Wallenberg finns inte "i Sovjetunionen och han är okänd för oss". Under åren har med stigande intensitet Söderbloms insatser beskrivits på ett genomgående förringande sätt. Var kritiken mot Söderblom berättigad?

I denna faktaspäckade och välbelagda framställning berättas en annan historia om Söderblom. Med tillgång till nya källor, tidigare hemligstämplade, till opublicerade privata brev, till tidningsartiklar, till intervjuer liksom med stöd av en rad seriösa historiker presenterar här författaren Söderbloms modiga initiativ i Wallenberg-ärendet och, inte minst, förhandlingsskicklighet när det gällde att hålla Sverige utanför andra världskriget. Historikern Wilhelm Agrell har skrivit den illustrerade bokens förord.

Omi Söderblom, bosatt i Stockholm är jurist och författare, hovrättsdomare i Svea hovrätt. Hon är släkt med bokens huvudperson Staffan Söderblom. Genom att teckna ett uppriktigt och initierat porträtt av sin farfars bror Staffan - femte barnet till ärkebiskopen Nathan Söderblom - har hon kunnat redovisa en ny bild av Wallenbergaffären. Omi har tidigare utgivit en kritikerrosad bok om ärkebiskopen och mottagaren av Nobels fredspris, "I skuggan av Nathan".

____________________________________________________

"Denna otroligt spännande, temperamentsfulla och välskrivna bok, med ett initierat förord av Wilhelm Agrell, är en mix av vetenskaplig forskning, biografi, deckare och juridiskt dokument, ett sanningssökande av skeenden och en Ehrenrettung av en begåvad, modig, plikttrogen person, behärskande ett tiotal språk, inklusive ryska, lyhört och oförtröttligt genomförande de instruktioner han fått av sina stats-och utrikesministrar."
Ulla Berglindh, Sverigekontakt

"Omi Söderblom har skrivit en omfattande och välskriven bok till försvar för den som inte försvarade sig själv, hennes farbror Staffan. Författaren är mån om att hålla ett vetenskapligt förhållningssätt i boken genom att verifiera alla citat med en gedigen notapparat, omfattande appendix och personregister. Dessutom är texten i vissa delar akademisk till sin natur, vilket troligtvis kan förklaras av viljan att forma språket mera utifrån professionalism än från personlig känsla i syfte att göra den trovärdig. Trots det är texten författad med ett driv som för tankarna till spänningsroman av det bästa slag och därför låter sig läsas i löpande text utan att använda notapparat."
Göran Wallin, Centrumsyn

"Var det Wallenberg han hette? Ja, Wallenberg. Som hämtat ur en film, men replikskiftet ska ha ägt rum i verkligheten, den 15 juni 1946, mellan Josef Stalin och Sveriges avgående Moskvaambassadör Staffan Söderblom. [...] Att den mäktige Sovjetledaren, som sent på kvällen hans vana trogen, tog sig tid att möta Sveriges ambassadör borde ha setts som en diplomatisk triumf. [...] Raoul Wallenbergs försvinnande i Budapest i januari 1945 är och tycks förbli en olöst gåta. [...] silad genom Omi Söd
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma
 2. +
 3. I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom

De som köpt den här boken har ofta också köpt I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom av Omi Söderblom (pocket).

Köp båda 2 för 380 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Söderblom och Wallenbergaffären : nytt ljus i ett trauma. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett tragiskt människoöde
  Åsa FK, 27 februari 2022

  Det är svårt att klä i ord den beundran jag hyser för Omi Söderbloms författande.
  Boken om Staffan Söderblom kan läsas för den vackra språkbehandlingen, som en spänningsroman, en strikt historisk roman om ett skeende eller en återupprättelse av en hjälte. Att läsa boken i dessa dagar då desinformation är ett maktmedel gör att man måste värdera sakligheten och noggrannheten mycket högt.
  Jag längtar efter nästa bok.

 2. Intressant och tankeväckande
  Helena Möllby , 12 februari 2022

  Denna intressanta och faktaspäckade bok tecknar ett ärligt och inträngande porträtt av den högt begåvade och på samma gång sturske och sköre Staffan Söderblom, tillsammans med en spännande inblick i vad arbetsuppgifterna för en diplomat kunde bestå i runt andra världskriget.
  Den utgör också ett väl underbyggt svar till dem som hävdat att Staffan Söderblom inte ansträngde sig för att finna klarhet i Wallenbergs öde.
  Den illustrerar även hur viktigt det är att när man värderar historis... Läs hela recensionen

 3. Söderblom och Wallenberg- affären.
  Sophie Ekman Wretlind, 12 februari 2022

  Omi Söderblom, ärkebiskopens och fredspristagarens Nathan Söderbloms barnbarnsbarn har gjort ett mästerligt porträtt av sin farfars bror Staffans försök att få fram bevis om Raoul Wallenbergs öde.
  Boken Söderblom och Wallenberg-affären är som en frikännande dom och upprättelse för Staffan Söderbloms insatser att finna svaret. Boken innehåller unika dokument mellan diktatorn Josef Stalin och svenska ambassadören.
  Ambassadören Staffan Söderblom stationerades i Moskva 1944 efter arbetat ... Läs hela recensionen

 4. Hjältar

  En fantastisk bok. Väl underbyggd och välskriven.
  Staffan Söderblom får ljuset direkt på sig. Raoul Wallenberg får också ljus på sig, mer mänskligt och med en annan bakgrund än den vanliga. Slutet är ett riktigt crescendo.
  En fröjd att läsa.

 5. Nytt ljus över viktiga händelser
  Ingrid Thörnqvist, 10 februari 2022

  Boken ger en intressant och djupgående inblick i svensk utrikespolitik under de mörka Stalinåren. Med gedigen research och välskriven text blir viktiga skeenden belysta. Ett väl underbyggt bidrag till vår historieskrivning.

 6. Mästerlig omvärdering av Staffan Söderblom.
  Lennart Westberg, 9 februari 2022

  Gratulerar till en ytterst lyckad genomgång utifrån källkritiska och, frestas man säga, brottsmålsjuridiska metoder av materialet i Wallenbergaffären. Bokens slutsatser vilar på en imponerande mängd hittills okända källor. Med en mycket njutbar språkbehandling och stark logik förmår Omi Söderblom även att behålla den röda tråden i sin synnerligen kompetenta bok om detta komplexa ärende. Som ett exempel framstår Omi Söderbloms analys av att Wallenberg med stor säkerhet inte lämnade Budapest ef... Läs hela recensionen

 7. Läsupplevelse
  Helén Frenning, 9 februari 2022

  Omi, så glad att jag nu kan tacka dig för läsupplevelsen av din fantastiska bok, som jag nu läst färdigt.
  Vilket grundligt arbete du gjort. Där du berättar nutidshistoria och om ett trauma. Men framför allt på ett klargörande sätt beskriver Staffan Söderbloms förtjänstfulla insatser. De som borde ha gett honom ett oförbehållsamt erkännande. För vårt land! Men också ett varmt porträtt.
  Med Wallenberg-traumat, ser jag att du använt dina domarögon.
  Jag är imponerad.

 8. Återupprättad diplomat
  Svante Björkum, 9 februari 2022

  Söderblom och Wallenbergaffären
  Av Omi Söderblom

  Raoul Wallenberg försvann som bekant mystiskt i Ungern under slutet av andra världskriget. Än idag är det inte uppklarat vad som egentligen hände.
  Ett av Nathan Söderbloms barn, diplomaten Staffan Söderblom var stationerad i Moskva på den tiden och han kämpade för Wallenbergs sak. Han kom att kritiseras för misslyckandet med att få klarhet i vad som hänt.
  Sällsamt faktaspäckat och gediget bakgrundsarbete, intressant att not... Läs hela recensionen

 9. Omi Söderbloms senaste bok
  Rick Widmark , 9 februari 2022

  Läste Omi's första bok om sin farfars öden och liv. Fann den mer än läsvärd. Nu har hon skrivit en ny som handlar om hennes farfars bror och Raul Wallenberg. En bok som gav mig mycket mer än spänning. En liten lektion, i Svensk Historia, som jag inte kände till så väl. Samt en hel del ny information. En bok som var svår att lägga i från sig, när nattens timmar skridit fram, och naturen kallade att det var dags för min horisontalposition.

  Jag ser med förväntan fram emot nästa verk, o... Läs hela recensionen

 10. En spänningsroman med vetenskaplig pregnans
  Göran Wallin, 7 februari 2022

  Nog är Raoul Wallenberg en känd person för många idag. Hans engagemang för att rädda ungerska judar undan förintelsen i slutet av andra världskriget och hans försvinnande i samband med Röda arméns seger över och befrielse från Nazitysklands ockupation av Ungern är föremål för mängder av berättelser.

  Någon som inte är lika känd är Staffan Söderblom, som trots storartade insatser för Sverige under andra världskriget och inledningen av kalla kriget inte blivit omnämnd i exempelvis Natio... Läs hela recensionen

 11. En utomordentligt intressant och välskriven bok!
  Lars Gunnar Ljungdahl, 24 januari 2022

  Det är sällan man finner något så läsvärt!
  Författarinnan hävdar att hon inte är ute efter att rentvå den lysande diplomaten Staffan Söderblom från alla anklagelser för medlöperi med Tyskland och neligerande av Raoul Wallenbergs försvinnande i slutet av andra världskriget! Jag har haft svårt att tro på all den smutskastning han utsattes för. Men Omi Söderblom har haft tillgång till all korrespondens Söderblom hade med sin familj och som klart visar all hans noggrannhet i att följa den dåv... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Omi Söderblom

 • I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom

  Omi Söderblom

  I Skuggan av Nathan är en spännande och verklighetsbaserad berättelse om Helge Söderblom, son till den kände ärkebiskopen Natahan Söderblom. Helges egna texter, som aldrig förr har publicerats, ger tillsammans med Omi Söderbloms reflektioner en bi...

 • I skuggan av Nathan

  Omi Söderblom

  Vem var han, Helge Söderblom, som dog den 7 januari 1932 på Ulleråkers mentalsjukhus i Uppsala, dagen före sin 36-årsdag? Bara ett halvår tidigare hade hans berömde far ärkebiskopen Nathan Söderblom gått bort och landssorg utlysts. I Helges texter...