Läkare med penna och patos (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2021-09-21
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 163 x 28 mm
Vikt
716 g
SAB
Hc.04,G
ISBN
9789189063921

Läkare med penna och patos

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-09-21
309
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Många framstående skönlitterära författare i världen visar sig också vara utbildade läkare. Varför så är fallet kan läsarna fråga sig. I denna volym presenteras tjugo "läkarförfattare" engagerat och insiktsfullt.

Det finns en naturlig samhörighet mellan medicin och litteratur, som inte bara har sin grund i guden Apollons dubbla fögderi. Båda disciplinerna förutsätter en förmåga att kunna gå utanför sig själv och att kunna tolka, förstå och formulera känslostämningar vare sig de härrör från kroppsliga, själsliga eller kontextuella fenomen. Kanske är det därför inte förvånande att många läkare, däribland författaren själv, skattat litteraturen väl så högt som medicinen. Läkare är också en yrkeskategori ur vilken många författare har utvecklats. För många har det varit en fritidssyssla, men flera har lämnat medicinen för att bli författare på heltid. Alla läkarförfattare har inte haft ambitionen att vara samhällskritiska.

I denna bok presenteras emellertid tjugo stycken som under skilda epoker publicerat texter i form av epik, dramatik eller poesi med avsikt att mana till eftertanke avseende orättfärdigheter, som politisk ofrihet, kolonialt förtryck, etnisk diskriminering, social ojämlikhet eller patriarkalt eller religiöst förtryck som rådde under den tiden verken publicerades.

Carl Lindgren är barnläkare och litteraturvetare. Han har publicerat ett femtiotal artiklar i såväl akademiska som populärvetenskapliga tidskrifter med fokus på det korsbefruktande gränslandet mellan medicin och litteratur samt boken Ett namn skrivet i vatten - Romantikens medicin i John Keats poesi (Carlsson Bokförlag, 2013). Som lektor i medicinsk humaniora vid Karolinska Institutet har han lett seminarier om skönlitteratur som en del av undervisningen för läkarstudenterna, med syfte att vidga det mellanmänskliga perspektivet. Sedan 2018 är han redaktör för Svensk Medicinhistorisk Tidskrift.

_____________________________________________________________________________________________________________________

"Den humanistiska dimensionen går förlorad i dagens journalskrivande. Det skulle vara en fördel om läkare hade en bättre språkbehandling för att tydligare få fram budskapet." författaren Carl Lindgren i en intervju för Läkartidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Läkare med penna och patos
 2. +
 3. Världen efter Ragnarök : essäer om litteratur och kulturhistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världen efter Ragnarök : essäer om litteratur o... av Lars Lönnroth (inbunden).

Köp båda 2 för 567 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Läkare med penna och patos. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket givande läsning
  Lars Sjöstrand, 18 november 2021

  En bok som lyfter fram ett antal läkare från olika länder och världsdelar och visar hur de i skrift och läkargärning kämpat för att göra världen bättre enligt deras uppfattning. Författaren gör själv inga selektiva värderingar. Vissa av dessa läkare kom att betala ett mycket högt personligt pris. Ett öde som särskilt griper är den polskjudiske barnläkaren Henryk Goldszmit som följde sina patienter till Treblinka och döden.
  Carl Lindgrens bok har lärt mig mycket som jag inte visste tidiga... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carl Lindgren