Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2021-09-21
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 160 x 19 mm
Vikt
471 g
SAB
Qca
ISBN
9789189063945

Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta

Inbunden,  Svenska, 2021-09-21
258
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå.

I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.

Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.

Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap.

------------------

"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
  2. +
  3. Professionell klimatbevakning - Guide för en konstruktiv journalistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionell klimatbevakning - Guide för en ko... av Anders Bolling, Svenolof Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Martin Ragnar