En annan kärlek : forskning om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
711
Utgivningsdatum
2021-12-03
Förlag
Carlsson
Dimensioner
250 x 175 x 58 mm
Vikt
1346 g
SAB
Ohj:k
ISBN
9789189063976
En annan kärlek : forskning om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag (inbunden)

En annan kärlek : forskning om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-12-03
406
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Forskning om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag

Som vi kan följa i historien har det i så gott som alla kulturer funnits personer vars erotiska och sexuella intresse främst varit riktat mot personer av samma kön. Som denna innehållsrika bok berättar återfinns många exempel på detta av kända personer alltsedan antiken: stora konstnärer, segerrika fältherrar, kungar och drottningar, lysande författare, många av Hollywoods mest berömda filmstjärnor. Men det har också tiderna igenom, tvärs genom befolkningsskikten, funnits hemliga subkulturer med egna igenkänningstecken, beteenden och språk. I vissa kulturer har denna dragning varit accepterad, i andra har den däremot mer eller mindre intensivt förföljts.

Under mellankrigstiden i Europa bildades organisationer av driftiga homosexuella som själva arbetade för en social acceptans, en ny öppenhet. Andra världskriget kom att medföra ett svårt bakslag för homosexuellas rättigheter och inte heller freden innebar någon förbättring. Först när nya organisationer för homosexuella växte fram, och de homosexuella återigen själva började kämpa för sin sak, började det långsamt vända. Det så kallade Stonewallupproret i New York 1969, då en grupp homosexuella och transpersoner började slå tillbaka mot poliser och deras korrumperade medlöpare, innebar en symbolisk vändning. Detta, och mycket mer, får vi ta del av i En annan kärlek.

Ursprunget till denna forskningsrapport var ett uppdrag som Socialstyrelsen fick av regeringen 1987, att följa forskning om homosexualitet och de homosexuellas situation. Eftersom Socialstyrelsen ansåg att deras egen expertis hade mycket begränsade kunskaper om aktuell forskning på området uppdrog man åt docent Göran Söderström att sammanställa en forskningsöversikt. Det är denna forskningssammanställning som ligger till grund för denna bok, breddad under åren med ny forskning.

Göran Söderström, bosatt i Stockholm och Vadstena, är författare, fil.dr och docent samt en av landets främsta Strindbergexperter, i synnerhet av författarens måleri. Han har tidigare bl.a. varit sekreterare i Skönhetsrådet i Stockholm och är en föregångare och debattör om homosexuellas rättigheter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En annan kärlek : forskning om homosexualitet och könsroller från antiken fram till idag
  2. +
  3. Kriget mot kroppen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson, Stina Wollter (inbunden).

Köp båda 2 för 635 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Söderström