Tre punkt noll : handen, hjärnan, tiden (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2022-03-31
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 160 x 27 mm
Vikt
712 g
SAB
Vca
ISBN
9789189065260

Tre punkt noll : handen, hjärnan, tiden

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2022-03-31
274
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Händerna fanns väl utvecklade mycket tidigt hos våra avlägsna förfäder - långt innan hjärnan var fullt utvecklad. Evolutionen tycks ha prioriterat handen före hjärnan.

Handen med den rörliga tummen gav våra tidiga föregångare en fördel i kampen för tillvaron och möjlighet att iordningställa bostäder, skydda sig mot kyla, göra upp eld och så småningom tillverka verktyg och vapen. Handen kom före hjärnan - kanske drev handens aktiviteter på hjärnans utveckling? Den kreativa handen har varit förutsättningen för att utveckla vår civilisation och kultur.

I dag spelar händerna en huvudroll i våra liv även i den digitaliserade världen av i dag. Också inom konsten är det så sedan 40 000 år. Handens nödvändighet kan inte överdrivas. Beröringssinnet är livsviktigt i vår interaktion med omvärlden och personer i vår närhet. Men handen kan också bli smittbärare snarare än kulturbärare under t.ex. en pandemi.

Men handens kunskap hamnar lätt i farozonen, de smarta telefonerna är kanske på väg att kidnappa vår hjärna. Våra händer riskeras att med den digitala utvecklingen mest beröra skärmar istället för verkliga föremål.

Syftet med denna vidsynta bok är att påvisa vikten av att värna om handens möjligheter, dess skaparkraft och kreativitet, dess känsel och känsla. Handen är vår viktigaste kulturbärare.

Boken är illustrerad med författarens egna, klargörande teckningar.

Göran Lundborg är professor em. i professor em. i handkirurgi, författare och föreläsare bosatt i Malmö. Senast 2019 utkom han med den uppskattade boken Handen i den digitala världen, tidigare med Handen och hjärnan (2011), som också översatts till engelska.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tre punkt noll : handen, hjärnan, tiden
 2. +
 3. Professionell klimatbevakning - Guide för en konstruktiv journalistik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionell klimatbevakning - Guide för en ko... av Anders Bolling, Svenolof Karlsson (häftad).

Köp båda 2 för 514 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Lundborg

 • Handen i den digitala världen

  Göran Lundborg

      I vår digitaliserade värld har handens roll förändrats. Datorer har tagit över mycket av de aktiviteter som händerna är vana att utföra. Handens komplicerade grepp och funktioner ersätts alltmer av enskilda fingrars tryck på en skärm...

 • Handkirurgi

  Göran Lundborg, Anders Björkman

  Den mänskliga handen kan ses som ett sinnesorgan - en hjärnans förlängning mot yttervärlden. Händernas förmåga till både finmotorik och kraftgrepp spelar en avgörande roll och en handskada kan skapa stora problem i yrkeslivet och för möjligheten a...