Allmogemålaren Jonas Hertman (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2022-09-15
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Antonisen, Petter (form)
Dimensioner
248 x 174 x 19 mm
Vikt
550 g
SAB
Ibz Hertman, Jonas,Ibu-ccb.46
ISBN
9789189065352
Allmogemålaren Jonas Hertman (inbunden)

Allmogemålaren Jonas Hertman

Inbunden Svenska, 2022-09-15
280
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Om innehållet För att förstå en specifik folkkonst, som den i Hälsingland, måste man som forskare gå hela vägen tillbaka till källorna och granska de mänskliga realiteterna i dess konkreta historiska sammanhang. Maj-Britt Andersson har gjort detta, uppsökt Jonas Hertmans (1755 1804) alla bevarade alster där de finns bevarade, helst utan "förbättringar". Här återfinns Hertmans konstverk/målningar i Häl-singegårdarnas rumskonst.

Den enda byggnad som idag finns kvar där alla rum har vägg- och takdekor bevarad efter Jonas Hertman är Bollnässtugan på Skansen i Stockholm. Där målade, signerade och daterade Hertman dem 1786. Här kan man studera hans beundransvärda teknik och förmåga med de motiv han använde och återkom till. Hertman var samtidigt målare, urmakare och hemmans ägare.

I denna vackert illustrerade volym tecknar författaren målaren Jonas Hertmans livsgärning ingå-ende och med öppen blick. Det blir en egenartad och nydanande rumsgestaltning med en repertoar av motiv från stilkonsten, målarens eget ärende och den speciella karisma som strålade ut från de skapade miljöerna.

Maj-Britt Andersson är konsthistoriker och författare med stora kunskaper hon tidigare delat med sig av i olika texter i klassiska böcker som Husbibeln. Möten med gårdar (2004), Hälsingeboken (2011), Allmogemålaren Anders Ädel (2000), Till gårdens prydnad. Om hälsingegårdars utsmyckning (2022).
___

"Texten håller god akademisk nivå och upplevs som mycket väl genomarbetad och välskriven." Maria Bennmalm, BTJ. Helhetsbetyg: 4
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Allmogemålaren Jonas Hertman
 2. +
 3. Härjedalsrokoko under två sekler - om Schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Härjedalsrokoko under två sekler - om Schatullm... av Maj-Britt Andersson, Olof Appelgren, Ola Hanneryd, Marianne Strandin, Marie Ulväng (inbunden).

Köp båda 2 för 819 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maj-Britt Andersson

 • TIll Gårdens prydnad

  Maj-Britt Andersson

  HÄLSINGEGÅRDARNAS SKÖRA SKÖNHET Stadens prydnad och prydlighet var riktlinje och norm för styrande och invånare inför förändringar i stadsbilden i en norrländsk trästad under 1700- och 1800-talen. De medvetna estetiska målsättningar som präglade s...

 • Härjedalsrokoko under två sekler - om Schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap

  Maj-Britt Andersson, Olof Appelgren, Ola Hanneryd, Marianne Strandin, Marie Ulväng

  Den konstnärlige bondsonen Jöns Ljungdalen fick i unga år möjligheten att utbilda sig till schatullmakare i Stockholm. När han 1761 återvände till Härjedalsfjällen förde han med sig den nya rokokostil som inte bara imponerade på traktens befolknin...