Demokratin som bildningsväg (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2022-11-04
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kåks-Röshammar, Charlotta (form)
Dimensioner
240 x 167 x 23 mm
Vikt
772 g
SAB
Evk
ISBN
9789189065444

Demokratin som bildningsväg

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2022-11-04
270
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Kenneth Abrahamsson, Per-Ola Jansson och Torvald Åkesson (red.)

Demokratisera demokratin var den paroll som folkbildaren, författaren och hedersdoktorn Gösta Vestlund drev fram till sina sista dagar. Det är en gigantisk utmaning eftersom endast en tredjedel av världens befolkning lever i länder med fungerande liberal demokrati. Demokrati handlar inte bara om representation och folkets röst, utan även om jämlikhet, rättvisa, respekt och likvärdighet. Den får energi i samtal där kunskap och bildning utgör ett fundament, vilket ställer höga krav på samhälle och medborgare. I vår tid har sociala medier en viktig funktion, samtidigt som spridningen av hat och hot hindrar den demokratiska dialogen. Klimatförändringarna är en annan demokratisk utmaning. Antalet demokratiska stater minskar i världen och utvecklingen i Europa är mycket oroande.

Antologin ges ut till Gösta Vestlunds minne och är ett försök att spegla demokratins komplexitet, institutionella villkor och möjligheter. Med titeln Demokratin som bildningsväg vill den betona folkbildningens uppdrag att verka för delaktighet, ökad jämlikhet och upplysta medborgare.

I boken medverkar Ronny Ambjörnsson, Erik Amnå, Martin Gelin, Sverker Gustavsson, Katrine Marçal, Per Molander, Bi Puranen, Agneta Stark, Per Svensson, Sverker Sörlin och många and ra namnkunniga skribenter.

Här finns många intressanta resonemang, som gett mig nya kunskaper och insikter. Som till exempel att bara 4,5 procent av svenskarna svarar att de aldrig litar på en främmande människa, medan hela 38,6 procent av irakier misstror andra. Det är klart att det ger helt olika ingångar till ett samtal om hur samhället ska utvecklas, om två personer med så olika utgångspunkter möts.

Kristian Alm, BTJ-häftet nr 24, 2022
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Demokratin som bildningsväg
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 519 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Demokratin som bildningsväg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Upplysande om samspelet bildning-demokrati
    Lennart Hellspong, 15 februari 2023

    Bra texter om demokrati och medborgarbildning. från olika perspektiv. Alla artiklar kommer inte att intressera alla, men några säkert. En del udda inslag.

Visa alla 1 recensioner