Dikt i brunt : nationalism och nazism i parnassens marginal (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
509
Utgivningsdatum
2023-09-22
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kåks-Röshammar, Charlotta (red.) / Werstam, Lars (form)
Dimensioner
41 x 238 x 167 mm
Vikt
1220 g
SAB
G.03
ISBN
9789189065710

Dikt i brunt : nationalism och nazism i parnassens marginal

Inbunden,  Svenska, 2023-09-22
349
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Dikt kan komponeras i politisk övertygelse och användas av både radikala och reaktionära krafter. Det är de senare som intresserar mig i min studie som behandlar en dikt som stod i nationalismens och nazismens tjänst i Sverige under mellankrigstid och krigstid.

Studien syftar till att bestämma hur den kan, eller ska, betecknas och beskrivas. Inledningsvis frågar författaren sig om det är möjligt att applicera ideologiska bestämningar på en enskild dikt eller på diktning överhuvudtaget och mer specifikt om den aktuella dikten motiverar att bestämmas som nazistisk. Den senare frågan ställer hon i analogi med den som varit central i nazistiskt språk. Trots att denna dikt är långt ifrån enhetlig följer den en tydlig föreskrift, en poetik, som bestämmer dess form och innehåll. Det är dess regler och normer hon prövar. Starkt emotionell, stundtals till och med affektiv, skulle dikten beröra och påverka. Just därför är den så lockande och så farlig.

Inspiration till Dikt i brunt har Bibi Jonsson hämtat från sina tidigare studier av ideologisk litteratur. Blod och jord i trettiotalet (2006) respektive Bruna pennor (2012) ägnade hon åt prosa, och nu riktar hon fokus mot poesi. Studien kan betraktas som den tredje delen i en forskningstrilogi om nationalistisk och nazistisk litteratur i Sverige.

Bibi Jonsson är professor i litteraturvetenskap och verksam som lärare och forskare vid Språk-och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Hennes forskning rör sig främst kring genusvetenskap, utifrån feministiska, queer-teoretiska och genusteoretiska teoribildningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dikt i brunt : nationalism och nazism i parnassens marginal
  2. +
  3. Bruna pennor : nazistiska motiv i svenska kvinnors litteratur

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bruna pennor : nazistiska motiv i svenska kvinn... av Bibi Jonsson (inbunden).

Köp båda 2 för 669 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »