Format
Inbunden
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-03-19
Förlag
Fri Tanke
Medarbetare
Holm, Emanuel (red.) / Pettersson, Rasmus (form)
Dimensioner
220 x 142 x 26 mm
Vikt
534 g
SAB
Ep-cz Stockholm: Karolinska institutet,Lz Macchiarini, Paolo,Vfni,Vp-cz Stockholm: Karolinska sjukhu
ISBN
9789189139992

Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen

(23 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-19
225
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter att vi gjort ett stort antal intervjuer, läst in oss på patientjournalerna och plöjt igenom den vetenskapliga litteraturen, var vi mogna att möta huvudpersonen själv. I maj 2016 träffade vi Paolo Macchiarini i ett sammanträdesrum en trappa upp vid korsningen av Hantverkargatan och Scheelegatan på Kungsholmen.

Kjell Asplund skildrar ett dussintal av vår tids mest flagranta bedragare inom läkarvetenskapen, bland dem kirurgen Paolo Macchiarini, psykologen Diederik Stapel och entreprenören Elizabeth Holmes. Han visar på svårigheterna att tidigt känna igen fusk, hur fuskarens förslagenhet ofta är förknippad med en karismatisk personlighet, tränger in i fuskets drivkrafter och lyfter fram visselblåsarnas och fuskjägarnas avgörande kurage.

Fuskarna är skriven från vetenskapens innersta rum. Personlig och erfarenhetsbaserad, oupphörligt förbluffande och spännande, en läkarens och ämbetsmannens egen true crime. Dess viktigaste fråga är: Hur kan vi skydda forskningen från bedragare och bevara allmänhetens tilltro till läkarvetenskapen?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen
 2. +
 3. Att arbeta med affektfobiterapi - En fokuserad psykodynamisk och integrativ metod

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att arbeta med affektfobiterapi - En fokuserad ... av Jenny Svebeck (häftad).

Köp båda 2 för 561 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Fuskarna: Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Avslöjad fuskare
  -, 25 oktober 2022

  Macchiarini är säkert en duktig kirurg, men det känns som om han försökt och "runda hörnen", tagit genvägar, som inte varit beprövade! Tycker den blev lite långrandig på slutet, så där blev det lite slarvigt läst, annars hade jag nog inte nått ända fram till slutet!

 2. Utmärkt

  Boken är saklig och visar på hög vetenskaplig kompetens och reflekterande i stället för att bara falla i fällan att vara sensationslysten. En bok vi saknat.

 3. Vetenskapen under lupp
  Lizette, 5 maj 2021

  Äntligen någon som tar bladet från munnen. Innehållet belyser fusk inom den akademiska världen på alla nivåer. Boken bör vara obligatorisk kurslitteratur vid alla universitet och högskolor.

 4. Utmärkt bok av välinsatt författare
  Gerd Marianne Ahlgren, 9 april 2021

  Boken kan felaktigt uppfattas som sensationslysten med hänsyn till Macchiarini och hans otäcka verk i form av döda patienter. Tvärtom tar Asplund sig an ämnet på ett behärskat sätt genom att greppa om olika tider och deras därmed förknippade begränsningar. Jag anser att boken är allmänbildande i dess ädlaste form och ger läsglädje samtidigt.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Kjell Asplund

 • Biafra : minnen av krig, svält och undergång

  Kjell Asplund

  SVÄLT SOM VAPEN, två miljoner döda, de flesta barn. Under Biafrakriget följde världen för första gången en oerhörd svältkatastrof i direktrapporter. Få lämnades oberörda av bilderna på utmärglade, skalliga barn med groteskt uppsvällda bukar. Under...