Kampen om facket : den socialdemokratiska hegemonins förändringar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
542
Utgivningsdatum
2012-02-16
Upplaga
1
Förlag
Borea Bokförlag
Medarbetare
Svallfors, Maria (form)
Dimensioner
220 x 140 x 29 mm
Vikt
660 g
SAB
Ohai
ISBN
9789189140769

Kampen om facket : den socialdemokratiska hegemonins förändringar

Häftad,  Svenska, 2012-02-16
282
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under loppet av några årtionden förändrades Sverige, från att vara ett fattigt utkantsland i norra Europa till att bli en av världens rikaste välfärds stater. Den sociala och ekonomiska utvecklingen berodde på att socialdemokraterna i sam förstånd med staten och kapitalet utformade en välfärds politik som finansierades av den mycket snabba ekonomiska utvecklingen under den tidiga efter krigstiden.

Den socialdemokratiskt dominerade fackförenings rörelsen spelade en central roll i denna process. Vänsteropponenter marginaliserades och en socialdemokratisk hegemoni skapades. Under 1970-talet började den socialdemokratiska hegemonin försvagas i en process som successivt förstärktes under de följande decennierna. En orsak till detta var Rosornas krig, som medförde att facket placerades i oppositionsställning till det socialdemo kratiska partiet och därmed för lorade en stor del av sitt politiska inflytande.

En viktig stridsfråga var genusordningen; männen dominerade facket, medan kvinnor fick allt större inflytande i partiet. Samtidigt försvagades både den fackliga identiteten och demokratin. Var detta början på slutet för socialdemokratins politiska maktställning?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kampen om facket : den socialdemokratiska hegemonins förändringar
  2. +
  3. Hegemonin och den socialistiska strategin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hegemonin och den socialistiska strategin av Ernesto Laclau, Chantal Mouffe (inbunden).

Köp båda 2 för 470 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Björn Horgby