Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (316.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Figge Norling
Utgivningsdatum
2021-07-22
Förlag
Leopard förlag
ISBN
9789189145511
Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya (ljudbok)

Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya Ljudbok

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2021-07-22

Styckköp

140

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde Anders Behring Breiviks terrorattack. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Det är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.

Boken är en politisk berättelse med en personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse, samt reflektioner över tiden vi lever i tio år senare, är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt behandla tragedin den 22 juli.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig bok.
  BOF, 8 augusti 2021

  Bokens styrka ligger i den analys som förf gör. Ibland blir det lite för "mångordigt" men det är kanske en nödvändighet för att försöka klargöra sambanden. Det är stundtals en skrämmande läsning där konsekvensen av politiska partier och enskilda samhällsdebattörers oansvariga och dåligt underbyggda uttalanden leder till katastrofala resultat. En viktig bok.

 2. Den viktigaste boken just nu
  -, 28 juli 2021

  Esbatis bok är den politiska uppgörelse som norska samhället borde gjort efter Utøya. Vad hjälper rosor om om ingen vågar ta tag i dom extremistiska åsikter och den hatretorik som ledde fram till morden? Lyssna!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Ali Esbati

 • Skyll på demokratin - Eliten, EMU-segern och vänsterns nya uppgifter

  America Vera Zavala, Ali Esbati, Camillla Sköld Jansson, Sara Svensson, Jonas Sjöstedt

  Sträck på dig! Segern i folkomröstningen om ett svenskt medlemskap i EMU den 14 september 2003 var historisk. Men en vunnen seger varar inte för alltid. Nejet måste analyseras, förvaltas och göras synligt i den fortsatta politiska kampen. Varför v...

 • Efter Utøya - ljuddokumentären

  Ali Esbati

  Hör Ali Esbati berätta med egna ord vad som egentligenskeddeden där ödesdigra dagen påden norska önUtöyadåAnders Behring Breivikien överlagd politisk handlingsköt 69 människor till döds.Han var själv där och fann sig vid ett kritiskt ögonblick öga...