Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2008-12-18
Upplaga
1
Förlag
Scripta textproduktion
Dimensioner
210 x 135 x 12 mm
Vikt
260 g
SAB
Fc
ISBN
9789189154308
Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift (häftad)

Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2008-12-18
212
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift Kan levereras innan julafton
Vi mår alla bra av att skärpa våra sinnen. Att skärpa sin språkkänsla kan vara både roligt för oss själva och nyttigt för vår framgång i yrkeslivet.

Det är säkert bra med listor över konkreta tips som kan tillämpas på olika texter men viktigast är ändå att den som skriver (eller talar) är intresserad av sitt eget språk och medveten om hur språket fungerar.
Den här boken vill öka den medvetenheten och det intresset. Därför inne håller den utom en massa rent praktisk information också en del mer övergripande diskussioner.

Är det fel att säga större än mig? Knappast det gör säkert halva svenska folket och flera miljoner svenskar kan väl inte ha fel. Åtminstone tycker språkvetarna så.
Men om vi i stället tänker oss *än större mig, *mig än större eller *större jag än, då? Ja, då protesterar även facklingvisten. Varför? Jo, de varianterna avviker från svensk grammatik på ett sätt som gör att ingen svensk skulle komma på idén att säga så.
Är det fel att skriva större än mig, då? Ja, den frågan kan vara lite knivi gare. Om vi tillämpar principen skriv som du talar, då blir svaret lätt: det är helt okej. Men man kan tänka sig situationer där en sådan formulering kan vara mindre lämplig, t.ex. i en hyllningsdikt till Svensklärarföreningens hundraårsjubileum 2012.

Känsla för svenska vill vara en påpetare i vår livslånga kamp för att erövra det egna språket.

Erik Fält är docent vid Uppsala universitet. Han har utbildat, fortbildat och inspek terat gymnasielärare, skrivit läroböcker i språk och funderat mycket över hur det kan komma sig att nästan alla av oss har så bestämda åsikter i språkriktighetsfrågor och att de åsikterna går så vitt isär.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift
  2. +
  3. Grammatiskt ABC : grammatiska termer och begrepp för effektiva språkstudier

De som köpt den här boken har ofta också köpt Grammatiskt ABC : grammatiska termer och begrep... av Gunilla Florby, Erik Fält (häftad).

Köp båda 2 för 362 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »