Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2020-10-28
Förlag
Verbal Förlag
Dimensioner
210 x 135 x 12 mm
Vikt
248 g
SAB
Okcb-c
ISBN
9789189155060

Avslagsmaskinen : byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring

(20 röster)  |   Läs 11 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-10-28
222
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Äntligen!" utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.

Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?

Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Avslagsmaskinen : byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 311 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Avslagsmaskinen : byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Balanserad
  Erik Arnberg, 2 april 2021

  Altermark har hittat essensen av hur och varför beslutsgången har förändrats och den stämmer väl med mina erfarenheter i branschen från arbetsgivarrollen som rehabiliteringssamordnare

 2. Tack till årets viktigaste bok
  Torise Gunilla Eriksson, 12 januari 2021

  En mycket bra, välskriven och läsvärd bok som ger läsaren en möjlighet att förstå Försäkringskassans nya byråkratiska väg från en human sjukförsäkring till en omänsklig avslagsmaskin.

  Gunilla Eriksson

 3. Som jag väntat!

  Efter att i många år brottats med Försäkringskassan och lidit med mina förfördelade patienter så kommer nu denna bok av Niklas Altermark som förklarar vad som hänt med FK, hur den avsiktligt gjorts om (till en avslagsmaskin) och hur den samtidigt blivit en slåttermaskin av människors värdighet och glädje i livet - en total avhumanisering. Denna avhumaniserande inställning innebär arrogans och människoförakt.
  Jag hoppas, nej, jag vet, att Altermarks bok betyder första steget mot en förändr... Läs hela recensionen

 4. Intresseväckande bok om ett enormt misslyckande
  DJWE, 10 december 2020

  Boken belyser ett stort problem med en inhuman och orättvis Försäkringskassa som orsakar mycket lidande. Det värsta är det svek som våra politiker har gjort mot välfärdssamhället. De nya lagar som stiftas har lett till rättslöshet och de läkare som är så kallade "medicinska rådgivare" verka helt ha glömt sin etik. Personer som är känsliga skall läsa boken med viss försiktighet, det är lätt att tappa tron på en framtid!

 5. Äntligen en sann beskrivning

  Boken bekräftar alla mina egna erfarenheter som en av alla läkare som stångat sig blodiga mot Försäkringskassans inhumana sätt att behandla en av de svagaste grupperna i vårt samhälle

 6. Upplysande
  Lena Gustin, 18 november 2020

  Den här borde regeringen läsa och förhoppningsvis prata med människan för att ändra i hur Försäkringskassan tar sina beslut. Gör om gör rätt.

 7. Läs den!!!

  Denna bok borde alla läsa. Varför? För att alla, precis alla kan bli sjuka. Du eller någon som du älskar kan bli sjuk. Det finns tyvärr inga garantier för en livslång hälsa.

  Läs boken, lär av historien och fundera seriöst på frågan - vilka fundament anser just du att vår framtida sjukförsäkring bör byggas på för att säkerställa en både human och i ordets mest sanna och genuina bemärkelse rättssäker sjukförsäkring.

  Vill vi ha en sjukförsäkring vars främsta mål är att utförs... Läs hela recensionen

 8. Bra om hur illa svårt sjuka människor behandlas.
  Jerker, 17 november 2020

  En bra och belysande bok om hur illa svårt sjuka människor behandlas av Försäkringskassan och hur nästan alla partier, utom Vänsterpartiet, har stött det här systemet i årtionden. Extra trovärdighet när det ligger forskning bakom boken.

 9. Bra bok med riktig verklighetsfakta!
  Tommie Magnusson, 11 november 2020

  Försäkringskassans följer inte lagen som det var tänkt utan har tagit fram egna arbetsmetoder som minskar kostnader för dem men ökar kostnader för samhället samt mycket lidande för den enskilde. De följer heller inte sina värdegrunder som de skriver på sin hemsida. Alla chefer på FK som stöder och försvarar detta arbetssätt och förskingring av skattemedel borde skämmas!
  Tommie

 10. Fullständig igenkänning
  Charlotte Thorén, 11 november 2020

  Här beskrivs den absurda situation som jag genom en anhörig genomlevt de senaste 2 åren. Det är djupt omskakande att förstå hur omfattande rättsosäkerheten på myndigheten är, men också befriande att läsa en extern, opartisk forskare bekräfta vår upplevelse av en mardrömslik tillvaro där fakta och verklighet inte tycks ha betydelse. Önskar att politiker, förvaltningsrätter och medarbetare på myndigheten fick boken i julklapp.

 11. En bok alla borde läsa!
  Wiliam Björklund, 11 november 2020

  Angeläget och aktuellt om en välfärdsskandal av en kunnig och insatt författare. En humanitär fullträff! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Niklas Altermark