Den motvilliga feministen : En biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (203.2 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Sara Heyman
Utgivningsdatum
2021-03-06
Förlag
Verbal förlag
ISBN
9789189155350
Den motvilliga feministen : En biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin (ljudbok)

Den motvilliga feministen : En biografi om riksdagskvinnan och sjuksköterskan Bertha Wellin Ljudbok

(1 röst)
Ljudbok (MP3), Svenska, 2021-03-06

Styckköp

162

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Kraven på allmän rösträtt växer under 1900-talets början. Motståndet är stort, men 1921 kan kvinnor för första gången rösta och röstas in till riksdagen. Fem kvinnliga ledamöter blir invalda.

Högerpolitikern och sjuksköterskan Bertha Wellin (1870 1951) är en av dem. Hon har inte deltagit i rösträttskampen och hon fortsätter att ta avstånd från kvinnorörelsen.

Men hon är också radikal. Hon är med och grundar Stockholms moderata kvinnoförbund och Svensk sjuksköterskeförening. Hon vill att sjuksköterskor ska sluta niga och föreslår särbeskattning ett halvt sekel innan det genomförs.

Bertha Wellin bryter mot sin tids normer. Det är inte bara hur hon talar, beter sig och ser ut hon har också en livslång relation med en annan kvinna.

Journalisten Sara Heyman har tecknat en inlevelsefull biografi över den fascinerande och motsägelsefulla Bertha Wellin och hennes tid.

Sara Heyman (f. 1981) är journalist och legitimerad sjuksköterska. Hon har tidigare skrivit boken Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård (Verbal, 2018).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sara Heyman

  • Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård

    Sara Heyman

    För den som följer vårddebatten är det tydligt att sjuksköterskeyrket ännu ofta betraktas som ett kall. Varför? Därför att det handlar om kvinnor. Men berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, ...