Sötvatten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
262
Utgivningsdatum
2020-09-01
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Helena Hansson
Originaltitel
Freshwater
Dimensioner
207 x 140 x 24 mm
Vikt
482 g
SAB
Hce
ISBN
9789189175020

Sötvatten

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-09-01
229
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  109
Visa alla 1 format & utgåvor
»Sötvatten är ren perfektion: sexig, sensuell, spirituell, klok. En av de mest bländande debutromaner jag någonsin läst.« Taiye Selasi, The Guardian

Ada är ett annorlunda barn. Inom sig hör hon röster som utger sig komma från barn till guden Ala, vars världsliga manifestation var den pytonorm som hennes pappa en dag hade ihjäl i deras hem. Alas barn talar till henne med en röst, som ett vi, och Ada förstår att de är ogbanje onda andar som är ute efter att plåga henne och hennes familj. När Ada blir äldre och flyttar till USA för att gå på college framträder efter en traumatisk händelse ytterligare en röst, och den här gången kan hon inte stå emot: hon leds in på en mörk och destruktiv stig, med sin kropp som både vapen och sköld.

Sötvatten utforskar på ett alldeles eget sätt en ung människas kamp med och långsamma accepterande av att leva med flera identiter. Romanen baseras på Emezis egna erfarenheter, men berättas fram genom Adas inre röster.

»En extraordinärt kraftfull och väldigt annorlunda fysisk och psykologisk migrationsberättelse.« Edwidge Danticat, New Yorker

Akwaeke Emezi föddes 1987 och växte upp i staden Aba i sydöstra Nigeria med en far från igbofolket och en mor från Malaysia. Sötvatten är hens debutroman och en av de senaste årens mest uppmärksammade debutromaner i den engelskspråkiga världen. Romanen nominerades till ett flertal litteraturpriser bland annat till Women's Prize for Fiction som första bok skriven av en icke-binär författare och hyllades av såväl kritiker och läsare som av otaliga författarkollegor. För tillfället håller romanen på att produceras som TV-serie i USA, med Emezi själv som manusförfattare. Idag lever hen i New Orleans.

Helena Hansson är översättare från engelska och danska. Hon har tidigare översatt bland andra Toni Morrison, Roxane Gay och Rebecca Solnit.

»Det finns läsupplevelser som lämnar en i ett slags kreativ förvirring. Akwaeke Emezis Sötvatten är en sådan roman. Likt en häst i åskväder slår texten bakut mot mina litterära och psykologiska referensramar. I stället etablerar den frankt sina egna premisser: så här kan en självbiografisk roman också skrivas, så här kan ett liv förklara sig självt!«
Amelie Björck i Aftonbladet

»Den känns inte riktigt mänsklig utan stinker liv, död och uråldrig magi. Akwaeke Emezi har skrivit en vidunderlig roman.«
Andrea Lundgren i Göteborgs-Posten


Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sötvatten
 2. +
 3. Vivek Ojis död

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vivek Ojis död av Akwaeke Emezi (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sötvatten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intensiv och fängslande
  @bokslukarfeministen, 12 januari 2021

  Sötvatten är en mycket annorlunda bok om att leva med flera olika identiteter. Den är oerhört fängslande och en sådan där bok som en verkligen behöver ta tid på sig att läsa då den är oerhört intensiv samtidigt som den är skriven på ett oerhört smart sätt som binder ihop de olika rösterna och de olika händelserna. Från början hade jag lite svårt att komma in och skilja på rösterna men när jag väl kommit in i boken var den svår att lägga ifrån sig då varenda mening gör intryck på en. En mycket bra debut!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Akwaeke Emezi