En kropp att sörja (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
389
Utgivningsdatum
2021-09-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Andreas Vesterlund
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
205 x 140 x 35 mm
Vikt
554 g
SAB
Hce
ISBN
9789189175488

En kropp att sörja

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-09-08
259
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
#1 på DN:s lista över böcker att se fram emot hösten 2021

* "Ett mästerverk." New York Times
* Finalist till Bookerpriset 2020


Zimbabwe, sent 90-tal.
Tambudzai är inte längre ung. Som den enda i sin familj utbildade hon sig och lämnade hembyn för ett liv i det myllrande Harare. Men vad blev det för liv? Nu bor hon på ett slitet gästhem efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som copywriter på en reklambyrå eftersom hon inte längre stod ut med att hennes vita kollegor tog åt sig äran för hennes arbete. Men varje försök att skapa sig en framtid möts av nya besvikelser tills hon en dag går över gränsen.

En kropp att sörja är ett porträtt av en kvinna vars liv rymmer ett helt lands historia och kantrade framtidsutsikter. Frihetskriget genomsyrar fortfarande tillvaron, samtidigt som den nya världens obarmhärtiga ekonomiska villkor står i vägen för ett självständigt liv. För det är egentligen det enda Tambudzai begär. Frågan är bara hur mycket hon är beredd att offra längs vägen.

Tsitsi Dangarembga är författare, filmskapare och människorättsaktivist bosatt i Harare, Zimbabwe. Redan i sin debutroman Nervous Conditions från 1988 (pa svenska som Rotlös 1990) skrev hon om Tambudzai. Den romanen betraktas idag som en modern klassiker och undervisas flitigt på universitet världen över. En kropp att sörja är skriven trettio år senare som en fristående fortsättning.

Dangarembga är flerfaldigt prisbelönt för sitt författarskap, senast med 2021 års Pinter Prize, liksom för sitt arbete för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Zimbabwe, bland annat med PEN Award for Freedom of Expression.

Andreas Vesterlund är översättare från engelska. Han har tidigare bland annat översatt Ernest Hemingway, Michael Ondaatje och J.D. Salinger.

*

"En kropp att sörja dramatiserar på ett briljant sätt de tragiska ironier som livet för med sig i ett land där du måste svälja din stolthet för att hålla dig flytande." The New Yorker

"Tre decennier [efter Nervous Conditions] har Dangarembga skrivit ännu en klassiker." Guardian

"En av de mest djuplodande redogörelser vi har av den afrikanska kontinentens svåra, ofta våldsamma, övergång från kolonisering till globalisering." Times Literary Supplement

"Dangarembga ger oss något ovanligt: en sprakande antihjältinna som vi inte kan låta bli att heja på." The Washington Post

*

Ur En kropp att sörja:

Du blir alldeles iskall och vill lämna din kropp. Du vill springa över gården och kasta dig i bilen. Men du har bestämt dig för att gå vidare. Det känns som om kofferten vibrerar likt ett svart hål som drar allting till sig. Dess kraft sipprar ut över golvet, rinner genom luften och uppför väggarna för att omsluta dig så att du snart inte vet om du är kistan eller om kistan är du. Den kräver någonting av dig som du är säker på att du inte har.

Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En kropp att sörja
 2. +
 3. Rotlös

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rotlös av Tsitsi Dangarembga (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En kropp att sörja. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 21 september 2021

  En kropp att sörja av Tsitsi Dangarembga är en fängslande berättelse om en tillvaro fylld av orättvisor, vanmakt och frustration i ett samhälle där det alltid innebär en fördel att vara man framför att vara kvinna, där det alltid är bättre att vara vit än att vara svart. I Zimbabwe.
  Enligt gammaldags byuppfostran visar man omtanke om sina medmänniskor. En omtanke som kan vara lika kvävande som den unkna lukten från en säck gammalt majsmjöl.
  Men i staden har omtanken försvunnit. Här ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Tsitsi Dangarembga