Madonnan vid Nilen (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
286
Utgivningsdatum
2021-10-18
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
Notre-Dame du Nil
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
180 x 110 x 18 mm
Vikt
160 g
SAB
Hce
ISBN
9789189175686
Madonnan vid Nilen (pocket)

Madonnan vid Nilen

(6 röster)
Pocket,  Svenska, 2021-10-18
79
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Madonnan vid Nilen Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
RWANDA, 1979
I närheten av Nilens källa, högt uppe i de rwandiska bergen, står en staty av en svart madonna. Här ligger också internatskolan Notre-Dame-du-Nil, dit de rika och mäktiga sänder sina döttrar för att de ska hållas på avstånd från stadens faror och frestelser. Men på skolan frodas istället nedärvda fördomar mot alla som inte tillhör majoritetsfolket hutu. Och medan regnperioden pågår för fullt utanför, trappas den hatiska och våldsamma stämningen upp innanför skolans väggar.

Scholastique Mukasongas prisbelönta roman Madonnan vid Nilen utgör en prolog till folkmordet i Rwanda 1994, där skolan blir till ett mikrokosmos av det rwandiska samhället. Genom två av eleverna på skolan, Virginia och Veronica, närmar sig Mukasonga vad det innebar att vara tutsi i en hutudominerad skol miljö utsatthet, förtäckta hotelser och trakasserier, inte minst när Gloriosa, som är dotter till en hutuminister, är i närheten. När Gloriosa vid en utflykt till statyn får för sig att madonnans raka, lilla näsa är en typisk tutsi- näsa och bestämmer sig för att åtgärda detta, tar berättelsen en dramatisk vändning. Med sitt giftiga tal om tutsierna som »parasiter«, »orena« och »avfall« visar Mukasonga hur viktigt språkbruket var redan vid den här tiden och att folkmordet inte uppstod ur ett vakuum.

»Mukasongas mästerverk.« New York Review of Books

Scholastique Mukasonga föddes 1956 i Rwanda, där hon levde fram till 1992 då hon flydde till Burundi. Hon lyckades ta sig till Frankrike och undkom på så vis den stora katastrof som drabbade så många, bland dem hennes far och mor, och fem av hennes syskon och deras barn. Madonnan vid Nilen från 2012 är hennes debutroman. För den tilldelades hon ett flertal priser, bland annat det prestigefyllda Renaudot-priset i Frankrike. Romanen har även filmatiserats.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Madonnan vid Nilen
  2. +
  3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Scholastique Mukasonga