Skuggkungen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
524
Utgivningsdatum
2022-06-08
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Örjan Sjögren
Originaltitel
The Shadow King
Dimensioner
206 x 140 x 35 mm
Vikt
668 g
SAB
Hce
ISBN
9789189175884
Skuggkungen (inbunden)

Skuggkungen

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2022-06-08
269
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Etiopien, 1935. Med hotet om Mussolinis styrkors antågande hängande över dalen försöker Hirut, som nyligen förlorat sina föräldrar, anpassa sig till livet som barnflicka hos Kidane, som är officer i kejsar Haile Selassies armé. Han är i full färd med att mobilisera sina starkaste män inför italienarnas invasion. Men när de dåligt utrustade och illa tränade etiopiska styrkorna förlorar slag efter slag och kejsaren till slut går i exil, så är det Hirut som har en plan för hur folket ska hålla hoppet vid liv. Hon klär ut en jordbruksarbetare till Selassie för att hålla kampen vid liv, och blir sedan själv den falske kejsarens vakt, vilket inspirerar andra kvinnor att ansluta till kampen mot fascismen. Kriget är inte över.

Skuggkungen kastar ljus på de kvinnliga soldater som skrivits ut ur den afrikanska och europeiska historien och blåser liv i en rad oförglömliga karaktärer på båda sidor om stridslinjen. Det är en extraordinärt berättad episk roman baserad på årtal av research som följer den inspirerande Hirut genom fångenskap och tortyr mot den stora upprättelsen.

Maaza Mengiste föddes 1971 i Addis Abeba i Etiopien och bor idag i New York. Skuggkungen är hennes andra roman, efter debuten Under lejonets blick som gavs ut av Forum 2010. Hon skriver regelbundet i bland annat New Yorker, Granta och New York Times.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skuggkungen
 2. +
 3. Löftet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Löftet av Damon Galgut (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Skuggkungen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 7 februari 2023

  Skuggkungen av Maaza Mengiste är paradoxalt nog en sinnligt vacker skildring av ett krig och dess bakgrund. Av känslor som lagras, byggs upp och skapar förutsättningar för konflikter. Den återhållsamma berättarstilen låter mig som läsare skapa bilder av fasor som är större än vad som kan uttryckas i ord. Det är en drabbande skildring berättad ur kvinnornas och flickornas perspektiv.

  Hirut blir föräldralös och tjänare. Med sig har hon geväret hennes far lärde henne att använda och en ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maaza Mengiste